+ Média

Meg akarja ölni egy celeb Trumpot

Erre te is rákattintasz, ugye?

Erre te is rákattintasz, ugye?

Hamis, szenzációhajhász híreiket sok százezren nézték meg, így a kattintás alapú online reklámokkal rengeteget kerestek – közölte az NBC amerikai hírtelevízió az egyik fiatallal készített riportjában. A 18 éves Dmitri elmondása szerint 60 ezer dollárt keresett az elnökválasztásról szóló hamis hírek gyártásával és a Facebookon való terjesztésével. Dmitri és tizenéves társainak fő terméke a Trumpot ajnározó hírek voltak. „Senki sem jobb a Trump-támogatóknál, ha a közösségi hálókról van szó” – mondta.

A Hillary Clintonnal kapcsolatos álhírek is pénzt hoztak, de csak akkor, ha a politikust rossz fényben tüntették fel. Dmitri olyan álhíreket írt, mint például

Meg akarja ölni egy celeb Trumpot

vagy

A brit királynő találkozni akar Trumppal

A negatív hírek pedig általában Clintonról vagy Barack Obama elnökről állított hazugságokat. Az egyik legkedveltebb hír ez volt: „Friss: Obama megerősítette, nem hajlandó elhagyni a Fehér Házat, hivatalban marad!”

Mivel nem lehet teljesen átlátszó, légből kapott hazugságokkal rávenni az internetezőket a klikkelésre, Dmitri azzal kezdi a napot, hogy megnézi, melyek a legnépszerűbb politikai témák. Ezután átmásolja a tartalmakat a fősodrású médiából. Ez utóbbi forrásból származó híreket saját szája íze szerint, a célnak megfelelően alakítja át. Megmutatta az NBC stábjának saját, American Politics Today nevű internetes oldalát, amelynek Facebook-lapját 86 ezren kedvelik. Az oldalon szinte csak hamis felméréseket tartalmazó oldalhoz vezető linkek vannak. Az oldalt az NBC News internetes oldaláról mintázta, és az amerikai hírtelevízió hivatalos oldalának állítja be.

Az NBC stábja rámutatott arra is, hogy a munkásságának nagy része olyan oldalakon jelenik meg, amelyeknek a kivitelezése nemcsak hasonlít a fősodrású hírportálokra, hanem azoknak próbálja beállítani magát. Az egyik ilyen oldal, a http://huffingtonpolitics.com például a The Huffington Post című portált imitálja.

Az üzlet még az amerikai választások után is jól megy, Dmitri szerint mintegy 300 fiatal dolgozik a hamis hírek gyártásán, közülük ötvenen „tisztességes“ összegeket, egytucatnyian „sokat“ keresnek a megtévesztéssel.

Dmitri nem érzi úgy, hogy rosszat tesz, az NBC-nek azzal érvelt, ő csak a kínálatot nyújtja a keresletre.

A város lakói sem tűntek úgy, hogy nagyon elleneznék a veleszi hírgyártást, sőt a polgármester büszkén nyilatkozott. Elmondta, hogy a macedón törvények szerint a fiatalok nem követnek el törvénysértést, az adót pedig befizetik bevételük után.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Macskusz szerint:

    Na megfogtuk: őmiatta vesztett Hilari ! Meg az oroszok miatt,meg az FBI miatt meg a heteroszexuális primitív fehér férfiak miatt meg a négerek miatt mert baxtak elmenni szavazni meg a választási rendszer miatt ami mostantól szar meg a ….stb !

    • Horst Bakker szerint:

      Túlkomplikálod. Hillary azért nem nyert, mert Trump Isten küldötte, akiért világszerte egységbe forrva imádkoztak a ordítóan intelligens keresztény magyar sámánisták.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top