+ Film

Kalandok egy bunkó, beképzelt, rasszista férfival

Ha Özpetek filmet nézek, mindig várom, mikor fog arcul csapni valami váratlan bonyodalom. Olyan bonyodalom, amiről nem szívesen beszélünk a hétköznapi életben. Amit próbálunk sima kis Jól vagyok!-válasszal takargatni – az Unatkozó háziasszony följegyzései a legújabb Özpetek filmről.

Az unatkozó háziasszony filmet néz – Ferzan Özpetek: Öveket becsatolni!

A Törökfürdővel kezdődött Özpetek filmjeivel való találkozásom. Könnyed, délutáni barátnős filmnézésnek indult. Aztán természetesen nem az lett. Nagy kedvencem tőle a Szerelem, pasta, tenger és a Szaturnusz gyűrűjében. Azóta, ha Özpetek filmet nézek, mindig várom, mikor fog arcul csapni valami váratlan bonyodalom. Olyan bonyodalom, amiről nem szívesen beszélünk a hétköznapi életben. Amit próbálunk sima kis Jól vagyok!-válasszal takargatni. Ami pedig igazából elkap, aztán ha megküzdöttél vele, csak a te titkod lesz.

Így van ez a 11 díjra jelölt, legújabb filmjével is. Elena, a főszereplő egy esős délután a buszmegállóban várva megismer valakit. Egy vonzó, egyszerű, rasszista, beképzelt bunkót. Össze is szólalkoznak. De repkednek közben a furcsa szikrák.

Aztán a beképzelt bunkóról kiderül, a barátnője barátja. Közben megismerjük Elena barátait, családját, munkáját. S kis idő és némi bonyodalmak után egyszerre csak Elena a tenger felé motorozik Antonióval, a beképzelt bunkóval. Eltöprengek magamban… Van az, mikor két ember semmiben nem hasonlít, mások a barátok, az érdeklődési kör, a munka, a motiváció és minden más, s mégis a lány ott ül a fiú mögött azon a motoron….

Aztán ugrunk az időben. Eltelik kb. 10 év. Elenát üzletasszonyként látjuk, két gyerekkel és férjjel. Azaz Antonióval, a beképzelt bunkóval… Gondoltam, jól összecsiszolódtak. Nem. Nem csiszolódtak. Sőt… Na, ugye, minek hozzámenni ahhoz, aki annyira más! És jönnek a fejemben a nagyon okos gondolatok! Na, gondoltam! Antonió persze iszik és csajozik. Elena meg dolgozik… Egyszerű, mint a pont!

De ne feledjük, egy Özpetek filmet nézünk!!! És jön egy váratlan betegség. Szép Elena az életéért harcol. S ekkor látjuk meg az élet igazi arcát. Hogy mi a fontos, és ki a fontos? S miért nem ítélkezhetünk senki és semmi felett! És fejemben ott az elcsépelt kis mondat: Szeretni kell, ennyi az egész! Köröttem pedig repkednek Özpetek apró kis szikrái…

Szóval, Öveket becsatolni! Rázós leszállás ígérkezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top