+ Színház

Jön a Pina Bausch-kiállítás

Pina Bausch dolgozott Federico Fellinivel, Pedro Almodóvarral és Wim Wenderssel, elkötelezett hazai hívei között olyan nagyszerű magyar írókat találunk, mint Esterházy Péter, Nádas Péter és Forgách András.

Emlékszilánkok címmel nyílik kiállítás Pina Bausch táncos-koreográfus társulatának történetéből hétfőn Budapesten az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI).

A Dokumentumok a Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch történetéből alcímű kiállítást Rényi András esztéta nyitja meg. A tárlat március 5-ig látogatható.

Pina Bausch a 20. század táncművészetének egyik legnagyobb hatású  alkotója, akinek műhelye, a Wuppertali Táncszínház négy évtizede a világ meghatározó színházművészeti formációja.

A 2009-ben váratlanul elhunyt német koreográfus, aki táncművészként is legendává lett még életében, monumentális, de tragikusan megszakadt életművet hagyott hátra. Műveit, lényét a társművészetek kiválóságai figyelték odaadással. Pina Bausch dolgozott Federico Fellinivel, Pedro Almodóvarral és Wim Wenderssel, elkötelezett hazai hívei között olyan nagyszerű magyar írókat találunk, mint Esterházy Péter, Nádas Péter és Forgách András.

Pina Bausch társulata két ízben (1995, 1999) volt Magyarország vendége; második alkalommal hosszabb időt töltöttek és alkottak magyar nyelvterületen, és nem sokkal később egy hazánk ihlette művet (Wiesenland) mutattak be Budapesten.

Egy évvel ezelőtt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gazdag adományt kapott a Tanztheater Wuppertal – Pina Bauschtól, amelyben az egész életművet reprezentáló, itthon páratlan plakátgyűjtemény, albumok, előadás-felvételek érkeztek a Táncarchívumba.

A kiállításon válogatást mutatnak be az ajándék anyagából, amit Papp Dezső (1927-2008) fotóművésznek a társulat első két, budapesti vendégjátékán készült felvételei egészítenek ki.

A kamaratárlaton válogatás látható az együttes 1999-es magyarországi tanulmányútjának eddig még soha ki nem állított dokumentumaiból és az OSZMI gyűjteményében található más relikviákból.

Emlékszilánkok – a Magyarországhoz, a magyarokhoz ezer szállal kötődő tánc-géniusz életművéből felvillanó töredékek, a munkásságát méltató szövegrészletek egy páratlan életműbe engednek betekintést

– írják a kiállításról.

A szövegeket és a kiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának gyűjteményéből Halász Tamás és Varga Andrea válogatta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top