+ Színház

Törőcsik Mari Garas Dezsővel lépett először és utoljára a Nemzeti színpadára

Emléktáblát avattak Garas Dezső (1934-2011) színművész tiszteletére pénteken Budapesten.

Keresés a weben

Emléktáblát avattak Garas Dezső (1934-2011) színművész tiszteletére pénteken Budapesten, a nemzet színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész szülőházán, a VII. kerületi Alsó erdősor utca 10-es szám alatt.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere úgy fogalmazott: az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük egy felejthetetlen színész, egy nagyszerű ember emlékezetét. Nagy művészt, valódi színészóriást veszítettünk el öt éve decemberben.

Mi, erzsébetvárosiak különösen közel érezhetjük magunkhoz, hiszen Garas, született Grósz Dezső 1934. december 9-én látta meg a napvilágot itt, az Alsó erdősor utca 10. szám alatt, s itt is lakott 1955-ig.

Először egy földszinti szoba-konyhás udvari lakásban, azután az első emeleten egy kétszobás lakásban élt édesanyjával és két húgával.

Keveset beszélt róla, mégis életre szóló traumát jelentett számára, hogy 1944-ben őt és családját is sárga csillag viselésére kötelezték.

Amikor Garas Dezsőt pályájáról kérdezték, mindig azt hangsúlyozta: véletlenek és szerencse kellett a sikerhez.

Azért, mindezek mellett, nem feledkezhetünk meg a tehetségről sem, ami egyszerű iparos tanulóból a Színművészeti Főiskoláig juttatta.

Mint mondta, ami Garas Dezsőt leginkább egyedivé, utánozhatatlanná és szerethetővé tette, az a természetesség, “a közülünk valóság” érzése.

garasdezso

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere (b) és Garas Dániel, Garas Dezső fia leleplezi a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész szülőházán elhelyezett emléktáblát Budapesten, a VII. kerületi Alsó erdősor utcában 2016. december 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Garas Dezső szerepeiben, rendezéseiben mély alázattal viseltetett hivatása iránt, a legkisebb szerepbe is beleadta szívét-lelkét. Szeretett és tudott dolgozni, szenvedett a tétlenségtől. Halála előtt tíz nappal még a Nemzeti Színház színpadán állt.

Törőcsik Mari felidézte, hogy először Garas Dezsővel lépett a Nemzeti Színház színpadára, statisztáltak, mint főiskolások Az ember tragédiája című előadásban, utoljára pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban játszottak együtt.

Vele léptem a Nemzeti színpadára, és ő velem lépett utoljára a Nemzeti színpadára

– mondta Törőcsik Mari.

Köszönöm azoknak a színészeknek, akik eljöttek, mert mindannyian többet érdemlünk.

Garas Dezső születésének 82. évfordulóján az emléktáblát Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel.

Az emléktábla avatáson Garas Dezső családja, tisztelői és számos művész megjelent, többek között Kende János, Gárdos Péter, Sándor Pál, Kern András, Balázsovits Lajos, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Máté Gábor és Kulka János.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top