+ Média

Ki tudod mondani elsőre: Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung?

Az Unióból való kilépésre is van szavuk az osztrákoknak, de azt a legvisszataszítóbbnak tartják.

Az államfőválasztás elhalasztásáról szóló, 51 betűből álló szó lett az év szava Ausztriában – közölte a grazi egyetem lingvisztikai kutatóintézete.  A Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung kifejezés az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulójának elhalasztására utal.

A grazi egyetem és az APA osztrák hírügynökség kezdeményezésére az év legjellemzőbb szavára internetes szavazással lehet voksolni. A lehetőségek közül egy szakértőkből álló zsűri választotta ki a győztes kifejezést.

A zsűri indoklása szerint a szó tartalmilag és formailag is jól, és ironikus módon jelképezi az osztrák belpolitika idei évét, hiszen az államfőjelöltek szokatlanul hosszú, csaknem egy éves kampányt folytattak, mert az államfőválasztás második fordulóját alkotmánybírósági döntés miatt meg kellett ismételni, azonban a megismétlésre kitűzött időpontot elhalasztották. A zsűri szerint a hosszú szó rávilágít a német nyelv sajátosságára is, miszerint németül tetszőleges hosszúságú új szavakat lehet alkotni úgy, hogy szinte bármennyi főnevet egymás mellé teszünk.

Az év legvisszataszítóbb szava az Öxit lett, amely Ausztriának az Európai Unióból való esetleges kilépésre utal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top