+ Képzőművészet

Hogy hogyan marad meg a homok az üvegen? Titok!

Cakó Ferenc nem a fiam, de ő is valóságra váltja őrült álmait. Húsz-huszonöt éve, közös könyveink születése során azzal gyötört, hogyan lehet élő homokanimációval bejárni a világot. Aztán bejárta. – Nógrádi Gábor írása Cakó Ferenc kiállításáról.

NEM FÚJJA EL A SZÉL – Cakó Ferenc homokanimációi táblaképen

Álmaink megvalósítása néha csodaszámba megy. Vágyunk valamit megcselekedni, megalkotni, kitűzzük a célt, aztán elröppennek az évek, és velük néha az álmok is. (Lásd még: rendszerváltás.)

„Blöfföljetek nyugodtan! – mondtam fiaimnak, amikor valami apai agyat dermesztő tervet szőttek (szőnek). – Blöfföljetek, de aztán csináljátok is meg, amit megálmodtatok.” Többnyire megcsinálják. Örökség. Én is megcsináltam: száz nekiveselkedésből egy-két alkalommal.

Cakó Ferenc nem a fiam, de ő is valóságra váltja őrült álmait. Húsz-huszonöt éve, közös könyveink születése során azzal gyötört, hogyan lehet élő homokanimációval bejárni a világot. Aztán bejárta.

Tíz éve azon meditál, hogyan lehetne a homokanimáció képeit megdermeszteni, azaz táblaképként örök időkre megőrizni a porból álmodott mulandó látványt.

cako-homokkep2

Hogyan lehetne a homokot valamiképpen odaragasztani az üveghez, hogy örökkön örökké, míg világ a világ, meg ilyesmi. Hogyan lehetne látni a pillanatnyi műalkotást akkor is, amikor a homokot már „elfújta a szél”.

És láss csodát! A Kecskeméti Művészeti Műhelyek budapesti kiállítótermében (Museion No. 1. Üllői út 3. – a Kálvin térnél.) december 16-ig keddtől péntekig délután 14-18 óra között mindenki megnézheti „a megállított mozgást”.

Amit Cakó élő homokanimációs programjain láttunk, azt most egyedi táblaképként csodálhatjuk meg a falon. Nem csalás, nem ámítás, megtapintottam: valóban rajta van a homok az üvegen.

Hogyan sikerült? Titok. Remélem, a módszert szabadalmaztatta az alkotó, és nem jár úgy, mint az élő homokanimációval, amit középszerű piktorok koppintottak le világszerte, s adják el vele a dilettantizmusukat.

A kép, hátulról egységes fénnyel megvilágítva bizonyítja Feledy Balázs művészeti író megállapítását, aki a megnyitón térelválasztóként, lakberendezési design-ként, de akár különleges freskóként is elképzelhetőnek tartotta az átlátszó, áttetsző homokfestményeket.

Egy álom megint megvalósult, ahogy történik többnyire, ha nem mondunk le az álmunkról.

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top