+ Zene

A progresszív rock tragikus éve: megint elment egy legenda

A kiváló énekes, basszusgitáros, aki a King Crimsonban is szerepelt, 69 éves volt.

Keith Emerson billentyűs márciusi öngyilkossága után meghalt Greg Lake, a legendás Emerson, Lake & Palmer (ELP) másik alapembere is. A kiváló énekes, basszusgitáros, aki a King Crimsonban is szerepelt, 69 éves volt.

Greg Lake szerdán hunyt el, a rákkal folytatott hosszú és makacs küzdelem után – közölte Stewart Young, a zenész menedzsere közösségi oldalán.

A zenész Bournemouth-ban született, 12 évesen vett először gitárt a kezébe, majd 1969-ben diáktársával, Robert Fripp-pel megalakította a King Crimsont, a rockzene történetének egyik legfontosabb zenekarát. Lake nem sokat időzött a csapatban, két korszakos lemez (In the Court of Crimson King – 1969; In the Wake of Poseidon – 1970) a Nice-ból érkező Keith Emerson billentyűssel és az Atomic Roostert otthagyó Carl Palmerrel létrehozta az Emerson, Lake & Palmert, amely a rockzene történetének másik korszakos formációja volt.

Greg Lake, Keith Emerson and Carl Palmer (Photo: PA)

Greg Lake, Keith Emerson és Carl Palmer (Photo: PA)

Lake a King Crimsonban olyan ma már klasszikus dalokat énekelt, mint az Epitaph, a The Court of the Crimson King vagy a 21st Century Schizoid Man, majd az ELP-vel 1979-ig hét óriási hatású stúdióalbumot készített, köztük a Tarkust (1971), a Trilogyt (1972) és a Brain Salad Surgeryt (1973). Ő énekelte például a Lucky Mant vagy a From The Beginninget. Az ELP a kilencvenes években újra összeállt, készített két új lemezt, de a lendület már nem volt a régi. A tagok utoljára 2010-ben játszottak együtt egy fesztiválon. Lake az ELP mellett zenélt az Asiában, és létrehozta a Greg Lake Bandet.

2013 februárjában fellépett a Müpában Leslie Mandoki és barátai koncertjén és elénekelte a Lucky Mant.

Greg Lake szinte észrevétlenül érkezett meg Budapestre, ahol az ELP-vel a zenekar újraindulása után a kilencvenes években háromszor is fellépett.

A reptéren akkor, három évvel ezelőtt nyilatkozva az MTI-nek arról beszélt, hogy Songs of A Lifetime című műsorával koncertezik, amely egyfajta visszatekintő show a pályafutására.

Arra a kérdésre, hogy összeáll-e még az ELP, azaz zenél-e a jövőben Keith Emerson billentyűvirtuózzal és Carl Palmer dobossal, Greg Lake úgy válaszolt: „minden nap megkapom ugyanazt a kérdést, amit most öntől. Sohase mondd, hogy soha. Keithszel és Carllal is kapcsolatban vagyok”.

A kedvenc lemezem? Mondjuk azt, hogy a Trilogy, amiről ma is azt gondolom, hogy gyönyörű zenét játszunk rajta – mondta a zenész 2013-ban az MTI-nek.

Keith Emerson idén márciusban, 71 évesen öngyilkos lett és most elment Greg Lake is – 2016 az ELP halálát is jelentette.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. George B. Wagner szerint:

    Na, ez teljesen jó nekrológ, hibátlanul megírva, nem úgy mint a hülyeségektől hemzsegő faktoros.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top