+ Irodalom

A furfangos tűzoltók új fecskendőre gyűjtöttek

Egy önkéntes tűzoltóegyesület gyűjtést rendezett új fecskendő vásárlására. A kiplakátozott felhívás így szólt…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1935

január, Jugoszlávia – Leszkovác vezetősége úgy döntött, nem fogadja többé a svéd áramot, inkább saját áramforrás után néz. A lakosság arra lett figyelmes egy havas reggelen, hogy mozgékony férfiak másztak a villanykarókra, majd rövid bütykölés után leszerelték a villanyvilágítást, a helyükre pedig a régi petróleumlámpákat függesztették ki. Mi lesz itt, kérdezte az egyik járókelő. Mi lenne? Sötétség.

január, Jáva – Egy bennszülött állított be a zálogházba, s hogy pénzügyi problémáit megoldja, hat holland forintért elzálogosította a biciklijét. Alig pár nap múlva újabb bennszülött jött a biciklijével, majd néhány nap múlva alig fértek a bicikliktől. Mi az atyaúristen van itt, mérgelődött a zálogház vezetője. Másnap egy beosztottja kiderítette, hogy a japánoktól négy és fél forintért veszik a biciklit, és a másfél holland forint nyereség okán eszük ágában sincs kiváltani a bicikliket.

január, Görögország – A görögöknek megtetszett a litvánok találékonysága, amely szerint libával fizettek a gőzmozdonyokért. A görögöknek nem volt ugyan libájuk, viszont volt mazsolájuk. Fölkérték a németeket, számítsák ki, egy gőzmozdony mennyi mazsolát érne meg nekik.

február, Franciaország – Kétszáz oldalas könyv jelent meg a légyfogás művészetéről, amelyben a szerző kifejti, hogy véleménye szerint csöppet sem alantasabb sport, mint a horgászat vagy a vadászat. Külön kitért a sportszerűtlen, vagyis a méreggel vagy légypapírral történő légyfogásra. A szabályos légyfogásnak számtalan módját taglalta, különös tekintettel az ujjak és a kéz tartására, amelyek alkalmazásával sportszerűen, élve kaphatjuk el a legyet.

február, Magyarország – Egy önkéntes tűzoltóegyesület gyűjtést rendezett új fecskendő vásárlására. A kiplakátozott felhívás így szólt: „Nagyon kérjük a város lakosságát, hogy pénzbeli támogatásukkal tegyék lehetővé egy új fecskendő beszerzését, különben arra kényszerülünk, hogy hangversenyt rendezzünk.”

február, Ausztrália – Az ausztrál partoktól háromórányi hajóútra található két sziget. Az egyiket Pakatoának, a másikat Rataroának hívják. Pakatoára a női, Rataroára a férfi alkoholistákat száműzték. Mivel a két sziget között temérdek cápa cirkált, lehetetlen volt akár rövid párkapcsolat kialakítása is. Aki megjárta valamelyik szigetet, kigyógyult az alkoholizmusból.

március, Kanada – Egy ottawai szabómester kétszázötven cérnaszálat fűzött be egyetlen varrótűbe, majd kis csomagban elküldte egy suncooki varrónőnek. A varrónő kibontotta, és megszámolta a cérnaszálakat. 25-tel több volt, mint amennyit ő fűzött a tűbe. A hölgy új stratégiák alapján kezdett edzésbe, hogy visszahódítsa a cérnafűzés világbajnoka címet.

március, Malajzia – Sandakan városának hindu börtönőrei útépítésre kísérték a kínai fegyenceket. Útközben a fegyőrök nem tudtak megegyezni egy apró kérdésben, ezért fegyvereiket eldobva birkózásba kezdtek. A fegyencek áhítattal bámulták az izgalmas mérkőzést, mikor egyiküknek eszébe jutott, hogy magukhoz vehetnék a fegyvereket. Így is történt, majd a fegyencek bekísérték az őröket a fegyházba.

március, Franciaország – Nizzában felépítették a huszonöt férőhelyes, kacsalábon forgó szanatóriumot. A ház egy forgatható szerkezeten nyugszik, amely az épület homlokzatát folyamatosan a nap irányába állította. Bárki megcsodálhatta a kacsalábon forgó szanatóriumot, de a nagy költségek miatt csak milliomosok élvezhették az állandó napsütést és az árnyékok mozdulatlanságát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top