+ Zene

Óriási veszteség érte a magyar könnyűzenét: Elhunyt Dévényi Ádám

Dévényi Ádám

Egyedi stílus és fogalmazási mód, nagyon mély látásmód és érzékenység jellemezte, amelyből mindig az emberszeretet csendült ki – mondta Németh Alajos, a Bikini vezetője.

Elhunyt Dévényi Ádám dalszerző, énekes, szövegíró, grafikus. A művészt, aki az elmúlt több mint három évtizedben szólóban, a Rolls Frakcióval, a Bikinivel és az Átmeneti Kabáttal is dolgozott, vasárnap hajnalban súlyos betegség után, 60. életévében érte a halál.

Óriási veszteség érte a magyar könnyűzenét és tágabb értelemben a művészeti életet is

– mondta Dévényi Ádám halálhírét megerősítő barát, Németh Alajos. A Bikini együttes vezetője, dalszerző, basszusgitáros kiemelte: Dévényi Ádám kimagasló tehetség volt, az elmúlt három évtized egyik legnagyobb lírikusa Magyarországon.

Egyedi stílus és fogalmazási mód, nagyon mély látásmód és érzékenység jellemezte, amelyből mindig az emberszeretet csendült ki.

Már a Bikini együttes vezetőjeként, a nyolcvanas évek közepén ismerte meg Dévényi Ádámot, aki akkor került előtérbe, amikor a zenekar első időszakát fémjelző szövegírók, Nagy Feró és Trunkos András kiszálltak a csapat munkájából.

Az 1989-ben megjelent Közeli helyeken című lemezünket, amely a Bikini egyik legsikeresebb albuma, ketten együtt írtuk. A címadó dal szövegét ő már jóval korábban elkészítette, de a mi általunk készített változatban lett országosan ismert. De ő írta például a Repülök; A férfi megy, a nő marad; az Izzik a tavaszi délután című dal szövegét is, valamint az Adj helyet című slágerét, amelyet a Bikini előtt már a Rolls Frakció is játszott.

Dévényi Ádám tizennégy évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte. A folk-rock mozgalom progresszív ágának művelőjeként olyan zenekarokban játszott, mint a Vízöntő, a Tabula vagy a Vasmalom. Dalait legtöbben a Rolls- és a Bikini-átdolgozásai révén ismerik – olvasható a zeneszöveg.hu-n.

Több kitérőt tett, említésre méltó a Postássy Julival kiadott közös lemeze (Nincs kegyelem, 1986), de szerepelt Makám-albumon, a Vasmalom szamizdatos kazettáján, vagy a Tilos Rádió válogatásán is. Éveken át önállóan (vendégzenészekkel) lépett fel a Fiatal Művészek Klubjában, apró stúdiószínházakban (Kamra, Stúdió K) vagy kávézókban.

Saját szerzeményeit csak 1990-ben jelentette meg először: az Adj helyet című kazettán Soós Balázs mellett Börcsök Enikő színésznő működött közre. Az 1994-es Mindennapi éjek CD-n is megjelent, de utána csak két saját kiadású kazetta készült (Szabadság miatt zárva – 1996, Abszint – 1999).

1998-ban a szakmai szavazáson Az év szövegírója díjat nyerte. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként, évekig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt.

Előadóestjein együtt játszott mások mellett Jordán Adél színművésszel és Mohai Tamás gitárossal, ő szerezte Szőke András Európa kemping és Citromdisznó című filmjének zenéjét. Festményeiből, grafikáiból több kiállítás volt. 2006-ban megalakította az Átmeneti Kabát zenekart, amely 2008-ban Olyan jó címmel CD-t jelentetett meg.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Jeno Lehel szerint:

    igazi művész volt és egy közvetlen, szeretetre méltó ember. tisztelet és gyász.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top