+ Történelem

Norvégiában került elő a két éve ellopott dachaui táborkapu

A bajor rendőrség pénteki közleménye szerint a norvégiai Bergenben, egy ismeretlen informátor jelzése alapján találták meg.

Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amelyen szerepel az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondat.

A bajor rendőrség pénteki közleménye szerint a norvégiai Bergenben, egy ismeretlen informátor jelzése alapján találták meg a 190 centiméter magas és 95 centiméter széles fekete kovácsoltvas kaput, amely az egykori tábor területén kialakított emlékhely főbejáratánál állt.

A német hatóságok még csak fotókon látták a kovácsoltvas kaput, de annak alapján „nagyon valószínű”, hogy a 2014. november 2-ikára virradó éjjel eltűnt dachaui kapu került elő. A megtalálás körülményeiről egyelőre semmilyen további részlet nem ismert.

Az elkövetőknek annak idején át kellett mászniuk a főbejáraton, hogy megközelítsék a kaput, amelyet valószínűleg gépjárművel szállítottak el. A lopás után szemtanúk elmondták, hogy láttak a környéken két gyanús férfit, akiknek egyike egy lekapcsolt világítású autóból skandináv akcentussal érdeklődött az emlékhelyhez vezető út iránt.

A történelmi tárgy ellopása annak idején nagy felháborodást váltott ki, Angela Merkel kancellár visszataszító bűncselekményről beszélt, és azt ígérte, a lehető leghamarabb felkutatják és felelősségre vonják az elkövetőket.

A rendőrség a lakosság segítségét kérte, 10 ezer euró nyomravezetői jutalmat is felajánlott, de a nyomozás nem vezetett eredményre.

Az emlékhely vezetője, Gabriele Hammermann annak idején azt mondta, a lopás „a romboló energia új minőségét” jelenti, hiszen a táborkapu „a foglyok szenvedésének legfőbb jelképe”.

A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt a náci Németországban, 1933 márciusában, Hitler hatalomra jutása után néhány héttel hozták létre Münchentől 20 kilométerre egy volt lőszergyár területén. A háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára Dachauban.

Elsősorban zsidókat hurcoltak a táborba, de romákat, homoszexuálisokat, politikai okokból üldözötteket is ezres nagyságrendben szállítottak oda a birodalom minden sarkából. A koncentrációs táborban legkevesebb 30 ezren haltak meg.

Amikor 2009 decemberében az auschwitzi emlékhelyről ellopták az Arbeit macht frei feliratot, kiderült, hogy Anders Högström egykori svéd neonáci vezér volt a felbujtó.

A 34 éves férfit 2010 decemberében 2 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélték. A három részre szabdalva megtalált auschwitzi feliratot 2011-ben újra összehegesztették.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top