+ Képzőművészet

Dagad a szombathelyi kultúrbotrány. Nincs bocsánat

Csütörtökön este nyílt meg Bekay Nagy Maya kiállítása, ami már nyitás előtt vihart kavart. A tárlat a szombathelyi művésztársadalom egy részét egyenesen felháborította. Már a tárlatnyitót felvezető festménybemutatás  után állt a bál a városban.

A kínos tárlatnyitóról a nyugat.hu helyszíni beszámolóját itt találod.

Alább pedig változtatás nélkül közöljük Böszörményi István szobrászművész nyílt levelét az üggyel kapcsolatban.

Nyílt levél Cebula Annának, a Szombathelyi Képtár igazgatójának

Tisztelt Igazgató Asszony!

Bizonyára tisztában van vele, hogy Ön meghajolt egy gyalázatos kultúrpolitikai akarat előtt. Ön és az intézménye teret adott Bekay Nagy Maya kiállításának, mely páros lábbal rúgta be a művészet szentélyének ajtaját. Tette Ön mindezt, a művészek tiltakozása ellenére. Egy olyan történelmi helyzetben, amikor egyértelmű szakmai kiállására van szükség, a mindent letaroló nemzeti klerikálfasiszta hatalmi tendenciák ellen. Itt a végeken is.

Bizonyára tudja, hogy ezzel a kiállítással a hatalom precedenst teremtett. Bekay Nagy Maya kiállítása ezentúl hivatkozási alap. Erről Ön tehet.

A mai naptól kezdve, TÖBBÉ NEM VAGYOK HAJLANDÓ KIÁLLÍTANI egyetlen szobromat, képemet vagy bármely művemet bemutatni a Szombathelyi Képtárban. Továbbá megtiltom örököseimnek, és műveim bármely tulajdonosának, hogy ezt tegyék. Döntésem végleges és nem vonható vissza, amíg ember él a földön.

Döntésemen nem változtat sem az Ön távozása sem a kiállítás azonnali leszedése. A baj megtörtént. Nincs bocsánat. (Ennek ellenére, nem titkolom, örömmel venném az ön azonnali távozását.) Nem érdekelnek a Képtár és az Ön korábbi eredményei, ezeket épp most nullázta le.

Tisztában vagyok vele, hogy sokak felfogása szerint, döntésemmel Szombathely semmit sem veszít. Ezzel a véleménnyel nem kívánok vitatkozni. Egyelőre ez a legtöbb, amit tehetek, az Ön borzalmas cselekedete ellen.

Tisztelettel: Böszörményi István szobrászművész

Pécsett, 2016. december 2.

Nyitóképünk a december 1-jei tárlatnyitón készült (fotó: Nagy Zoli)


 

nagy-maya

10 hozzászólás

10 Comments

  1. Gregersen Nils szerint:

    elég gyengus képek…

  2. Imre Gyulay szerint:

    Van a képeknek egy nagy hátrányul a szobrokkal szemben. Nem áll meg rajtuk a liszt, másképp kell botrányt csinálni.

  3. Gyzoltan szerint:

    Sem a képek, sem a festője, sem a Szombathelyi Képtár vezetője érdektelen ez esetben!
    Itt az érdekes személy a tudatterrorista Böszörményi István!
    Van egy liberálisnak nevezett kisebbség, mely terrorisztikus eszközökkel is szabályozni erőszakolja a művészeti, kulturális ágazatot, sőt a médiát is, végül is a politikát is, az ország sorsát befolyásolni, mint már annyiszor, a magyar Magyarország hátrányára!
    Bár csak találgatok, de nem hiszem, hogy tévednék, ha Böszörményit izraelitának vélem…
    Ők azok, kik vindikálják maguknak az esztétikum bölcsek kövét, kik letorkolnak mindent és mindenkit, ki nem a futtatott körükből való!
    Gyz

  4. Pém Mihályné szerint:

    Ezek naiv képek, annyira roszak, hogy már bájosan jók..Mért nem lehet ilyet bemutatni? Szombathely egy szabad hely…ez is belefér…Amikor a rohadó húscafatokat kiállították, és a Köjál bezárta a kiállítást, és a performencer széttrancsírozott egí disznót.. akkor is azt mondom -miért ne? De az kicsit idegesítőbb volt mint ezek a képek, De az alkotó szándéka is az volt..És amikor a német fiatalok százezer tetűvel a fejükben magukat állították ki Tel-Avivban? Nem értem mért kell hőzöngeni ezeken a bájos képeken. Nekem tetszenek. És a tetves fiatal is tetszett..

  5. Erdélyi Károly szerint:

    Böszörményi akasztott emberes képei nagyon ízlésesek. Meg Böszörményi maga is az.

  6. István Zoltán Thury szerint:

    Lehet magyarázni így lehet lehet úgy de a lényeg az hogy a mázolmány nagyon szar!

  7. István Torma szerint:

    Pár tízezer képet már láttam, és sok-sok ezret meg is osztottam. Azt hiszem, ez esetben eltekintek ettől

  8. Zardoz szerint:

    Istenem, olyan degenerált kretének, sunyi szemétládák és közönséges hulladékok tudnak felbuzogni ilyen államtitkárok, polgármesterek, osztályvezetők meg ügyvezetők hóna alól. Ez a Maya csak egy a sorban.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top