+ Tudomány

Alapból betépve egy életen át

A szinesztéziások nyolcszor nagyobb valószínűséggel végeznek valamilyen kreatív munkát.

A művészek egy része minden bizonnyal folyamatos tudatmódosult állapotban él. A tudomány szineztéziaként jegyzi a jelenséget, amit a „normális” emberek csak különleges élethelyzetben vagy kábítószer hatása alatt tapasztalnak meg.

A szinesztézia az agynak egy olyan állapota, amikor látszólag össze nem illő érzeteket különböző módokon párosít. Ilyen lehet, ha valaki például egy színt látva egy betűre asszociál. Akik szinesztéziások, hallani tudják a színeket, érezni a hangokat, megízlelni az alakzatokat, attól függően, hogy milyenfajta szinesztéziával rendelkeznek. Ezekre az érzetekre még az is jellemző, hogy következetesek, vagyis ha valaki az 1-es számot narancs színűnek látja, akkor egész életén át ezzel a színnel párosítja.

A fidelio.hu a  hang-szín szinesztéziára hoz fel néhány példát. Vincent van Goghról ezt olvashatod:

Sajnálatos módon ez inkább hátráltatta Van Gogh-ot; a festőművész 1885-ben zongoraórákat vett, amikor is a zongoratanára észrevette, hogy Van Gogh a hangjegyekről különböző színekre asszociál. A tanár ezt az őrültség jelének könyvelte el, és elbocsátotta a festőt.

  • Olvasd el a cikkben, mit írnak erről a jelenségről Liszt Ferenc, Arthur Rimbaud, Vlamidir Nabokov, Duke Ellington esetében!

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top