+ Életmód

Adóparadicsom lenne a 7 négyzetkilométeres miniállam Mohács alatt

Az állam elnöke tavaly egy monostorszegi (Bački Monoštor) panzióban rendezte be kabinetjét és onnét intézte interneten az államügyeket. A panzió előtt három fehér árbocon Liberland, Svájc és Szerbia lobogóit lengette a Duna felől kerekedő szél.

Tudta ön, hogy a magyar határtól 10 kilométerre délre van egy 7 négyzetkilométeres miniállam?  A mikroállamot még 2015. április 13-án kiáltották ki, de lakosai még nem vehették birtokukba országuk területét. A Liechtenstein, Monaco, Hongkong mintáját követő liberális állam mindössze hét négyzetkilométeren fekszik Horvátországban, de szerbiai területen. A paradox helyzet a két állam határvitája miatt alakult ki.

flag_of_liberland-svg

Vít Jedlička államelnök célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket. Az államalapítót olyan államok inspirálták mint Monaco, Liechtenstein vagy Hongkong. Bár valójában Liberland az úgynevezett mikroállamok családjába tartozik. Liberland hivatalos nyelve eredetileg csak a cseh volt, később az angol is az lett.

Liberland vezetősége és elnöke soha nem jutott be államába, a kinézett hely ugyanis árterület, eleve megközelíthetetlen, ezért is nem igazán kell Szerbiának. Tettek ugyan egy partraszállási kísérletet, de a horvát rendőrség nem engedélyezte a területfoglalást, a liberlandosok meg örömmel videózták, ahogyan rendőrök kergetik őket a térdig érő vízben.

cimerA Horvátország és Szerbia közti zátonyszigetre képzelt új állam megalakulását követő, mindössze két hét alatt mintegy 300 ezren igényelték a liberlandi állampolgárságot. Köztük jelenleg mintegy 6000 szerbiai, és ugyanennyi horvátországi illetékességű polgár van. Mivel területfoglalásuk eredménytelen volt, most a Duna bal partján, Bezdán közelében bérelnek több hétvégi házat, csónakokat, gépjárműveikre kiragasztották Liberland címerét, amit a rendőrök leszedettek velük, ezenkívül nem igazán törődik velük a szerbiai hatóság. Annál többet a horvát határőrség, amely nagyszámú büntetést rótt ki rájuk határsértés miatt.

– Nincs a világon még egy olyan hely, mint Liberland Szabad Köztársaság. Elképzelésünk szerint állampolgáraink önkéntesen adóznak, maguk döntik el, mennyit adnak, és azt is, hogy azt az állam mire fordítsa. Mindennemű adományt elfogadunk, PayPal és Bitcoin fizetéssel egyaránt. Nálunk a legmagasabb az egy főre eső jövedelem – nyilatkozta az államalapítást követően Vit Jedlička.

Az adományok folyamatos érkezése arról tanúskodik, hogy számos pártfogója van Liberland eszméjének.

Jedlička elképzelése szerint országa hamarosan gazdasági csodává és adóparadicsommá válik. Ennek megvalósítása érdekében a 2015-ben alapított államnak már 78 nagykövetsége működik a világban, 75 irodát nyitott különböző országokban, 12 konzulátusa van az USA-ban.

A különleges és utopisztikus, eddig el nem ismert miniállam-kezdeményről a Magyar Szó oldalain olvashatsz bővebben.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. gmihaly szerint:

    MÁR MEGINT EZ A XARKAVARÓ CSEH(SZLOVÁK)?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top