+ Irodalom

Hogyan hordták lábukon a hajukat az oroszok?

Mérnökök hada utazott Garkiba, hogy ellenőrizzék azt a technológiai folyamatot, amelyben fél tonna hajból nemezpapucsokat állítanak elő. A fodrászoknak vidéken is elrendelték a hajgyűjtést…

Furcsa sztorik a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1933 –

január, Bulgária – A pénzügyek rossz állapota miatt rendeleteket hozott a férfiakból álló kormány. Például, mert fodrászhoz járni luxus, minden fodrászati beavatkozást 10 százalék pótlék befizetésével sújtottak. A pótlék kizárólag a nőkre vonatkozott.

január, Németország – Egy 18 éves fiú bringázott a Frankfurt-közeli erdő szélén, mikor egy férfi lépett elé, s arra kérte, segítsen fölrakni a hátára a rőzsét. A fiú jó szívvel szállt le a kerékpárról, majd az erdő sűrűjébe lépve kezére, lábára hurkot kötött a férfi, fejjel lefelé föllógatta egy fára, és elrabolta 2 márka 50 pfening vagyonát. Segélykiáltásait órák múlva hallották meg a közeli a faluban, a véletlenül beállt teljes csönd pillanatában.

január, Jeruzsálem – Feleségével sétált az utcán egy angol hivatalnok, mikor egy támadó, hogy pénzhez jusson, súlyosan megsebesítette, a feleségét pedig megölte. A hosszú hajsza végén előállítottak egy arab férfit, akire különböző tanúvallomások alapján rábizonyították a gyilkosságot. A kivégzése előtt utolsó kívánságáról érdeklődtek, mire ő festéket hozatott, és kilakkozta a körmeit.

február, Oroszország – Mérnökök hada utazott Garkiba, hogy ellenőrizzék azt a technológiai folyamatot, amelyben fél tonna hajból nemezpapucsokat állítanak elő. A fodrászoknak vidéken is elrendelték a hajgyűjtést, amelyért jutalmul nyári utazási kedvezményt biztosítottak. A zseniális találmánynak köszönhetően az oroszok néhány év múlva a lábukon hordták a hajukat.

február, Litvánia – Egy leányzó állított be Utena község postahivatalába, hogy felvegye az Amerikából érkezett 500 dollárt. Sajnos az iratait elfelejtette magával vinni, ezért nem kaphatta meg a pénzt. Szomorúan ballagott hazafelé, mikor két marcona férfi támadt rá, és követelték a pénzt. A lány az életére esküdött, hogy majd csak holnap tudja felvenni. Másnap elment a postára, és elmondta a történetet a postahivatalnoknak, aki hazakísérte a pénzzel, és belebújt a ruhásszekrénybe. Csakhamar megérkezett a két bandita. A postás előugrott, az egyiket agyonlőtte, a másikat megsebesítette. És a rendőrséget sem kellett kihívni, mert a két rabló maga volt a rendőrfőnök és a segédje.

február, Anglia – Egy londoni asszony azt kérte végrendeletében, hogy hozzanak létre egy alapítványt, amely a látogatóknak teli borospalackot és egy poharat biztosít a sírnál. Így is történt. Csakhogy minden nap ugyanazok a részeg dajdajozók itták ki a palackot. A végrendelet többszöri átolvasása után arra a megállapításra jutottak az alapítványnál, hogy az asszony a látogatók szomját szerette volna oltani, s annak remekül megfelel egy vízzel teli borospalack is.

március, Szíria – A nagy szárazságban varázslókhoz fordult a lakosság. A varázslók megállapították, hogy a csapadékhiány oka az országban elburjánzott jojóláz. Az esőszellemek ugyanis a jojó rovátkáiban rejtőznek, s mert a játékszert a föld felett visszarántják, a szellemek nem tudnak belemászni a földbe. Nem maradt más hátra, betiltották a jojózást. Álltak és várták az esőt, s a pokolra kívánták, aki titokban jojózik.

március, Belgium – Souilet kisváros lakóit azzal fenyegette egy hegylánc, hogy lassú, de biztos földcsuszamlással temeti maga alá. A hadügyminiszter parancsára több száz katona próbálta bebetonozni a hegy lábát, de az erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak. A város lakói kiköltöztek, s ha idejük engedte, a távolból figyelték otthonaik csendes és biztos pusztulását.

március, Horvátország – Jól szervezett koldusiskolát lepleztek le Zágrábban, ahol öt és tizennyolc év közötti gyerekeket képeztek ki a koldulás mesterségére. Az iskolában találtak egy térképet is, melyen szakszerűen bejelölték a koldulásra alkalmas helyeket. A gyerekek ellenszolgáltatásként ételt és szállást kaptak, még akkor is, ha a napi bevétel elmaradt. Az iskola vezetői a város közismert figurái voltak. A gyerekek el nem tudták képzelni, hogy ezután mire használják szaktudásukat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top