+ Zene

A picsába az ünnepléssel – és elégett 5 millió font értékű punk relikvia

A punk soha, de soha nem válhatott volna nosztalgia tárgyává. Csak egy újabb marketingeszözzé vált, amellyel olyasmit adnak el neked, amire semmi szükséged, a másféle választás illúzióját – mondta a látványos égetésen Joe Carré.

Keresés a weben

Elégetett Sex Pistols-gyűjteményéből legalább 5 millió font piaci értékű emléktárgyat Joe Corré, a punkrock zenekar elhunyt menedzserének, Malcolm McLarennek és Vivienne Westwood divattervezőnek a fia tiltakozásul az ellen, hogy az anarchikus szubkultúrát múzeumok témájává teszik.

Múzeumok, galériák és könyvtárak emlékeztek meg a brit banda Anarchy in the UK című dalának, a punkmozgalom himnuszának 40 évvel ezelőtti születéséről. Corré attól tart, hogy ezzel intézményesítik a punkmozgalmat.

Elfelejtik, hogy az emberek a 70-es években utálták a punkrockereket, ők voltak az állam első számú ellenségei. Amikor kisgyerek voltam, felnőtt férfiak köptek az arcomba, ha punkrockerként öltöztem fel. (…) A punk halott

– mondta Carré csütörtökön tartott londoni sajtótájékoztatóján. Carré úgy véli, a punkkultúra megcsúfolása az, hogy megemlékezéseket tartanak Londonban az egykori ifjúsági mozgalom születésének 40. évfordulója alkalmából.

A Carré szerint legalább 5 millió fontot érő kollekciót, köztük ruhákat, lemezeket és egyéb zenetörténeti relikviákat, szombaton égették el a Temzén, egy hajón, amelyen felgyújtották Theresa May brit miniszterelnök, David Cameron és Tony Blair volt kormányfők Sex Pistols-ruhába öltöztetett, petárdákkal teli bábuját is. A performanszon jelen volt Vivienne Westwood is.

A punk soha, de soha nem válhatott volna nosztalgia tárgyává. Csak egy újabb marketingeszözzé vált, amellyel olyasmit adnak el neked, amire semmi szükséged, a másféle választás illúzióját – mondta a látványos égetésen Joe Carré. – Az establishment úgy döntött, hogy ideje ünnepelni a mozgalmat. Megpróbálja privatizálni, dobozba rakni, kasztrálni. Eljött hát az idő, hogy mindent elégessünk.

A mesterségesen okozott tüzet egy tűzoltóhajó segítségével oltották el.

A fotók a TASR/AP-felvételei

A fotók a TASR/AP-felvételei

A gyűjtemény egy teljes múzeumot megtöltene: többek között ritka felvételek, poszterek, egy Sex 430 logóval ellátott ajtókilincs, és Carré anyja, Vivienne Westwood dizájner által tervezett ruhák is megtalálhatóak voltak a tárgyak között.

Mindent megtartottam, de most mindent fel fogok gyújtani

– mondta Carré. Úgy véli, apja is támogatná az égetést, amely az elkövetkező hetekben is folytatódik.

A The Guardian című brit lapnak elmondta, egyszerűen csak az ünneplés ellen tiltakozik. Mindenki csak arról beszélne, minden milyen “menő” volt akkoriban, és azok, akik számára továbbra is fontos a punk eszme, elárulva éreznék magukat.

A konformitás korában élünk. Ezeknek a kacatoknak az elégetése azt jelzi, hogy ellenállunk neki

– mondta. Az, hogy a királynő is áldását adta a koncertekre, kiállításokra, filmekre és eszmecserékre, az a “legfélelmetesebb”, amit Carré valaha hallott.

A Buckingham Palotában ugyanakkor nem tudnak arról, hogy II. Erzsébet hivatalosan támogatná a jubileumi ünnepségeket. Az NME magazinnak adott interjújában Carré kifejtette:

Nem azt mondom, hogy ehhez a királynőnek személyesen van köze. Ha róla beszélek, akkor az egész uralkodó osztályt értem alatta.

A Sex Pistols rendszeresen provokálta a brit királyi házat. 1977-ben kiadott God Save the Queen című dalukban azzal vádolták a királynőt, hogy fasiszta rezsimet vezet, és megkérdőjelezték emberségét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top