+ Zene

Sex Pistols relikviákat égetnek szombaton

Malcolm McLaren fia a megemlékezések konformitása elleni tiltakozásul veti máglyára több millió font értékű gyűjteményét.

Nyilvánosan felgyújtja szombaton Sex Pistols-gyűjteményét Joe Corré, a punkrock zenekar elhunyt menedzserének, Malcolm McLarennek a fia tiltakozásul az ellen, hogy az anarchikus szubkultúrát múzeumok témájává teszik.

Múzeumok, galériák és könyvtárak emlékeznek meg a brit banda Anarchy in the UK című dalának negyven évvel ezelőtti születéséről, amely a punkok himnusszá vált. Corré attól tart, hogy ezzel intézményesítik a punkmozgalmat.

„Elfelejtik, hogy az emberek a 70-es években utálták a punk-rockereket, ők voltak az állam első számú ellenségei. Amikor kisgyerek voltam, felnőtt férfiak köptek az arcomba, ha punk-rockerként öltöztem fel. (…) A punk halott” – mondta Carré csütörtökön tartott londoni sajtótájékoztatóján.

Tervei szerint tiltakozásul szombaton felgyújtja a legendás zenekarhoz kötődő gyűjteményét, amely szerinte legalább ötmillió fontot ér.

Carré úgy véli, a punkkultúra megcsúfolása az, hogy megemlékezéseket tartanak Londonban az egykori ifjúsági mozgalom születésének negyvenedik évfordulója alkalmából.

A gyűjtemény egy teljes múzeumot megtöltene: többek között ritka felvételek, poszterek, egy Sex 430 logóval ellátott ajtókilincs, és Carré anyja, Vivienne Westwood dizájner által tervezett ruhák is megtalálhatóak a tárgyak között. „Mindent megtartottam, de most mindent fel fogok gyújtani” – mondta Carré. Úgy véli, apja is támogatná az égetést. Anyja ott lesz mellette és beszédet is mond.

A The Guardian című brit lapnak elmondta, egyszerűen csak az ünneplés ellen tiltakozik. Mindenki csak arról beszélne, minden milyen „menő” volt akkoriban, és azok, akik számára továbbra is fontos a punk eszme, elárulva éreznék magukat.

A konformitás korában élünk. Ezeknek a kacatoknak az elégetése azt jelzi, hogy ellenállunk neki

– mondta. Az, hogy a királynő is áldását adta a koncertekre, kiállításokra, filmekre és eszmecserékre, az a „legfélelmetesebb”, amit Carré valaha hallott.

A Buckingham Palotában ugyanakkor nem tudnak arról, hogy II. Erzsébet hivatalosan támogatná a jubileumi ünnepségeket. Az NME magazinnak adott interjújában Carré kifejtette: „Nem azt mondom, hogy ehhez a királynőnek személyesen van köze. Ha róla beszélek, akkor az egész uralkodó osztályt értem alatta”.

A Sex Pistols rendszeresen provokálta a brit királyi házat. 1977-ben kiadott God Save the Queen című dalukban azzal vádolták a királynőt, hogy fasiszta rezsimet vezet, és megkérdőjelezték emberségét.

A megemlékezés eseményeit 99 ezer fonttal támogatja a lottóeladásokból a Heritage Lottery Fund, amely elsősorban a kulturális örökséget pártoló projekteket támogat. A londoni polgármester is támogatásáról biztosította a megemlékezések szervezőit.

Bírálói Carré szemére vetik, hogy kamaszos, romboló dühvel keresi a feltűnést. Gyűjteményét inkább jótékony célra kellene eladnia, ahelyett hogy elégeti – fejtette ki John Lydon (Johnny Rotten), a Sex Pistols énekese.

Corré nem zárkózott el teljesen az ötlettől. Az Ebayen eladásra kínálta a Sex Pistols egyik tesztlemezét. De mivel az ajánlatok nem érték el a kívánt egymillió fontot, „ízelítőként” a szombatra tervezett nagyszabású akciójából, a hét elején felgyújtotta a lemezt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top