+ Képzőművészet

Hogyan lett kiállítás a bezúzásra váró sajtótermékekből?

Képeinek alapegysége a bolygónyi élettér, amely jelenthet tarka épületekkel zsúfoltan nyüzsgő planétát, de egy teljes civilizációt szállító, monumentális léghajót is. Kerekes Gábor kiállítása Szentendrén.

Kerekes Gábor: Futur X – 10 év papírkollázsai

Szentendrei Képtár, 2016. november 25 – 2017. február 12., Kurátor: Kozák Zsuzsanna, megnyitó 25.-én 18 órakor, köszöntő: Gulyás Gábor, megnyitó: Fodor János képzőművész

Kerekes Gábor

Kerekes Gábor

Kerekes Gábor (1975 -) a papírkollázs jeles tradíciókra visszatekintő műfajának kortárs mestere. Bár eredetileg festőként végzett, az akadémikus irányzatok kezdettől fogva szűk keretet szabtak művészetének. Fantáziáját évekig terjedelmes, helyspecifikus installációkban és enviromentekben élte ki, amelyekbe gyakran fény- és audio-elemeket is komponált. Párizstól Isztambulig megtalálható térkölteményei aztán kinőtték a galériákat és közösségi tereket, és önálló világokká tágultak. Ezekbe a képzeletbeli kis univerzumokba tekinthetünk majd be a mára tíz éve folyamatosan épülő/készülő kollázsain keresztül, amelyek időigényessége egyben a művészet kézműves hagyományait is visszaidézi.

kerekes2

Képeinek alapegysége a bolygónyi élettér, amely jelenthet tarka épületekkel zsúfoltan nyüzsgő planétát, de egy teljes civilizációt szállító, monumentális léghajót is.

Kerekes kimondott szándéka munkamódszerével felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Alkotásainak alapanyagai a lapkiadóktól kapott és bezúzásra váró sajtótermékek. Ezek képanyagát rendezi újjá a művész, eltörölve a média jól ismert vizuális nyelvezetét, és felfedezésre váró, ismeretlen tájakat alkot belőle. A sajtófotó eredeti jelentését tagadó és átíró gesztusa egyben újra is pozicionálja azt, amikor egy nagy egész önmagában értelmetlen részeként túllép a napjainkban divatos, (sajtó)fotó alapú alkotói stíluson, és a művészet alapvető funkcióját előtérbe helyezve fogalmazza át.

A Futur X a Derkovits ösztöndíjas művész papírkollázsaiból nyújt átfogó válogatást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top