+ Képzőművészet

Gyönyörű ajándékot fog kapni a brit királynő

Hockney, aki 1990-ben visszautasította a lovagi címet, öt éve egy a BBC-nek adott interjújában elmondta, felkérték arra, hogy fessen egy portrét a királynőről, de ő nem fogadta el a megbízást.

A londoni Westminster-apátság északi kereszthajóját világítja majd meg az az óriási ólomüveg ablak, amelyet az elismert művész, David Hockney készít II. Erzsébet brit királynő uralkodása előtt tisztelegve.

A 79 esztendős festő templomi üvegablaka virágokkal teli tájat ábrázol majd a The Guardian brit napilap online kiadása szerint. A mű az apátság északi kereszthajójában az egyik síküveg ablak helyére kerül. Az alkotás 1,8 méter széles és 6 méter magas lesz. Hockney még a terveken dolgozik, az ólomüveg ablakot a yorki Barley Stúdióban gyártják le.

Hockney, aki 1990-ben visszautasította a lovagi címet, öt éve egy a BBC-nek adott interjújában elmondta, felkérték arra, hogy fessen egy portrét a királynőről, de ő nem fogadta el a megbízást.

Amikor megkértek, azt válaszoltam, sok a dolgom, éppen Angliát festem. A királynő országát

– idézte fel.

A visszautasítás nem szült rossz vért, 2012-ben II. Erzsébet neki adományozta a királyi érdemrendet (Order of Merit) Lucian Freud halála után. Ő volt az egyetlen festő Hockney előtt, aki a kitüntetésben részesült.

A királynő sok szállal kötődik a Westminster Abbeyhez: ott rendezték meg az esküvőjét 1947-ben, és ott tették fejére a koronát is 1953-ban.

Nagyszerű, hogy egy nemzetközileg elismert kortárs brit művész munkája kerül az apátságba

– jelentette ki a nagytiszteletű John Hall, a Westminster esperese.

A festő a pop art képviselőjeként elsősorban új technikák alkalmazásával hívta fel magára a figyelmet. Számos művet alkotott például iPad és iPhone segítségével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top