+ Irodalom

Előkerült a világ első, vak veteránoknak készült hangoskönyv

Ez óriási felfedezés mindazok számára, akiket érdekel az irodalom, a hangfelvételek, vagy a vak és látássérült emberek kulturális öröksége.

A valaha rögzített első teljes hangoskönyv különleges példánya került elő Kanadában. A négy hanglemezből álló kollekciót 1935-ben vették fel, Joseph Conrad Tájfun című regénye hallható rajta.

A brit Vakok Királyi Nemzeti Intézete (RNIB), amely jelenleg 25 ezer digitálisan letölthető felvétellel rendelkezik, 1935-ben kezdett hangoskönyveket készíteni. Eredetileg az első világháború vak veteránjai számára készültek, a feltételezések szerint a Tájfunt a fegyveres erők egyik egykori tagja vihette magával Kanadába – olvasható a The Guardian című brit lap online kiadásában.

Az elveszettnek hitt felvétel akkor került elő, amikor Matthew Rubery, a londoni Queen Mary Egyetem modernirodalom-professzora kutatást kezdett új, a hangoskönyvekről szóló könyvéhez. Egy régi lemezeket gyűjtő kanadai férfi vette fel vele a kapcsolatot, és elmondta, hogy szert tett a Tájfun-kollekcióra, de egészen addig nem volt tudománya a bakelitlemezek különlegességéről, amíg nem olvasta Rubery munkáját.

A The Untold Story of the Talking Book (A beszélő könyvek el nem mondott története) című kötetet novemberben jelentette meg a Harvard Egyetem kiadója.

Rubery elmondta: már feladta a remény, hogy valaha a felvétel nyomára bukkan.

Ez óriási felfedezés mindazok számára, akiket érdekel az irodalom, a hangfelvételek, vagy a vak és látássérült emberek kulturális öröksége.

Mark McCree, az RNIB könyvtárának vezetője elmondta:

Tavaly ünnepeltük fennállásunk 80. évfordulóját, és az, hogy ennyi év után előkerül az egyik eredeti felvételkollekció, okot ad az örömre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top