+ Zene

A világ legjobb ütőse lehet Horváth Kornél

A dobosok között mások mellett Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Gil Sharone (Marilyn Manson), Tre Cool (Green Day), Mike Portnoy (Twisted Sister), Glen Sobel (Alice Cooper), Frank Ferrer (Guns N’ Roses) és John Tempesta (The Cult) is jelölt.

Horváth Kornélt, tHUNder duó zenészét is jelölte a világ idei legjobb ütőhangszeresének a dobosok egyik legrangosabb fóruma, a brit Rhythm magazin.

A legjobb ütőhangszeres (best percussionist of 2016) kategóriában Horváth Kornél mellett Pete Lockett, Chris Fehn (Slipknot), Mino Cinelu, Mauro Refosco, Luis Conte, Evelyn Glennie, Trilok Gurtu (Trilok Gurtu Band), a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper a Rhythm magazin jelöltje – olvasható a musicradar.com-on.

A dobosok között mások mellett Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Gil Sharone (Marilyn Manson), Tre Cool (Green Day), Mike Portnoy (Twisted Sister), Glen Sobel (Alice Cooper), Frank Ferrer (Guns N’ Roses) és John Tempesta (The Cult) is jelölt.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban is ismertté vált Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos duója, a tHUNder. A már több mint tíz éve működő dzsesszformációt szerződtette a New York-i Hudson Music kiadó.

Nagyon különleges a tHUNder felállása, ami behatárolja, milyen rétegekhez jut el egyáltalán a zenénk. Kevés ütőhangszer-dob duó van a világban, és amelyik ismertté vált, abból még kevesebb, mi azonban tíz éve csináljuk, és úgy tűnik, a nemzetközi szakma is észrevett minket

– mondta Horváth Kornél.

A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a 62 éves Kossuth-díjas ütőhangszeres több mint kétszáz lemezen működött már közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén: a Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával komoly sikereket ért el 1993-ig. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al Di Meolával, Tommy Campbellel, Stanley Jordannel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

A tapasztalt zenész teljesen egyéni ütőhangszeres technikát használ: játéka során nemcsak tenyere belső felülete aktív, hanem a külső rész, a körmök is. A játék elsősorban a ki- és visszafordításoktól lesz speciális, a hangszer másképpen szólal meg. A tHUNder szinte minden kompozíciójában más ütőhangszert használ, a tárházába tartozik mások mellett a konga, a bongo, a gatodrum, a chekere, az udu és a hang is.

A tHUNder 2011-ben jelentette meg Dom Famularo amerikai dobossal közösen készített oktató- és koncert DVD-jét a Hunnia Records gondozásában, ezt az anyagot forgalmazza az Egyesült Államokban a Hudson Music. Horváth Kornél a tHUNder duóval az Egyesült Államokban és Európában is turnézott már, a fellépések mellett ütőhangszeres és dobkurzusokat is tartanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top