+ Irodalom

Hogyan dolgozott a Fekete Kéz bandája?

A Fekete Kéz bandáját egész Barcelona ismerte, de sokan úgy vélték, hogy csak legenda. Egy idős ügyvéd is ezt tartotta felőlük, ám mikor beugrott cigarettáért egy kioszkba, a kocsija helyén egy fekete kéz rajzolatát találta az aszfalton.

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1930 – a fotón manuális irányítású jelzőlámpa Barcelonában ’30-ban.

április, Ceylon – Húsz évvel ezelőtt egy európai utazó lépett be a kis buddhista kolostorba, ahol egy fiatal szerzetes bemutatta a kolostor kincseit, köztük egy ébenfekete buddha-szobrot, melynek bearanyozásához kisebb hozzájárulást kért az utazótól. Húsz év után újra arra járt az utazó, és azzal a jóleső érzéssel lépte át a kolostor küszöbét, hogy az a kis hozzájárulása ott lesz a bearanyozott buddha-szobron. Ezúttal egy másik fiatal szerzetes kérte hozzájárulását az ébenfekete szobor bearanyozásához.

április, USA – Egy mezőgazdasági gépgyár utazó ügynöke hosszú idő után végre eladott egy traktort. A gépet leszállították, majd néhány hét múlva jelentkezett az ügynök a pénzért a néger farmernál. Na, Sam, illő lenne kifizetned a traktort. Micsoda? Dühöngött a néger. De hiszen maga mondta, hogy a traktor három hónap alatt kifizeti magát.

április, Franciaország – Penvenanban a napokban töltötte be századék életévét egy breton halász. Ebből az alkalomból a kormány becsületrendet adományozott a férfinak, akit, mivel csúzban szenvedett, ünnepélyesen beemeltek a csónakjába, ahol szinte megfiatalodott, és nekivágott az óceánnak.

május, Spanyolország – A Fekete Kéz bandáját egész Barcelona ismerte, de sokan úgy vélték, hogy csak legenda. Egy idős ügyvéd is ezt tartotta felőlük, ám mikor beugrott cigarettáért egy kioszkba, a kocsija helyén egy fekete kéz rajzolatát találta az aszfalton. A legenda része volt, hogy ilyenkor sétálni kell néhány órácskát. A férfi elindult. Mikor két óra múlva visszatért, a kocsija ott állt az út szélén, az ülésén egy cetlivel. „A Fekete Kéz bandája nem lop. Mi csak sétakocsikázunk szegény barátainkkal, akiknek nem telik autóra. Bocsásson meg nekünk!”

május, Perzsia – Egy jóravaló perzsa férfi 36 éves felesége elégedetlen volt a sorsával. Elválni nem tudott, ezért kopaszra vágatta a haját, férfiruhába bújt, és egy gazdag kereskedő szolgálatába állt, mint kertész. A jóravaló perzsa férfi pedig soha életében nem értette, mit ronthatott el, hiszen ő olyan jóravaló.

május, Dánia – Már 16 éve dolgozott Koppenhágában egy titokzatos betörő, aki sosem hagyott nyomot maga után. Még azt is tudták róla, mikor várható a következő betörése, mert a számítások azt mutatták, hogy havi nyolcszáz koronát költ. A lakosok ezúttal is izgatottan várták a fejleményeket. A férfi ezúttal a rendőrségre tört be, de mert nem talált egy fillért sem, megfúrta a szomszédos takarékszövetkezet mackóját, amiből 18 ezer koronát zsákmányolt. A rendőrfelügyelő kiszámolta és közölte a jó hírt, hogy az elkövetkezendő egy év és 10 hónapban biztonságban tudhatják a széfeket.

június, Lengyelország – Egy varsói szatócsnak rosszul ment a dolga, de hiába kérlelte a külföldi rokonokat, egy fityinget se küldtek neki. Akkor gondolt egyet, és gramofonlemezre rögzítette szívhez szóló sirámait, és mindenkinek elpostázta. Alig kis idő múlva dőlt hozzá a pénz, sőt, Bostonból hajójegyet is kapott, mert ilyen okos embernek Amerikában a helye.

június, Dél-Afrika – Egy johannesburgi gyémántkereskedő mesélte, hogy az utóbbi időben struccokat mészárolnak a bennszülöttek. Történt, hogy egy elhullott strucc gyomrában 52 darab gyémántot találtak, és most az a fantazmagóriájuk, hogy a strucc gyémánttal táplálkozik. A legtöbb gyémántvadásznak azért be kell érnie két-három szöggel és néhány anyacsavarral.

június, Perzsa-öböl – Ezer hajóval vonultak a Perzsa-öbölbe a gyöngyhalászok, hogy kagylók millióiból bányásszák elő a gyöngyszemeket, amelyeket aztán indiai maharadzsáknak kínáltak megvételre. Ezúttal az egyik hajón egy fiúcskát is magukkal vittek, hogy tanulja a mesterséget, de túl mélyre merészkedett, az apja már csak a holttestét tudta felszínre hozni. A férfi néhány óra múlva újra a habokba vetette magát, jól tudta, a víz alatt nem lehet zokogni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top