+ Irodalom

Egy hely, ahol a házasulókat a kovács adta össze

Egymás után érkeztek az angol szerelmes párok Gretna Greenbe, ahol a házassághoz nincs szükség szülői beleegyezésre, ráadásul bűnösnek sem kell érezniük magukat emiatt a pap jelenlétében…

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1928 – a képen a Gretna Green-i kovács műhelye

április, Skócia – Egymás után érkeztek az angol szerelmes párok Gretna Greenbe, ahol a házassághoz nincs szükség szülői beleegyezésre, ráadásul bűnösnek sem kell érezniük magukat emiatt a pap jelenlétében, mert nem az egyház szentesíti a házasságot, hanem a Gretna Green-i kovács.

április, Oroszország – Moszkvában nagy csatározások után fölépült az első krematórium, de egyelőre nem tudták üzembe helyezni, mert eleddig egyetlen ember sem jelezte végrendeletében, hogy halottégetésben szeretne részesülni. De még csak a kommunisták sem preferálták a krematóriumot, pedig ők aztán tényleg nem féltek az Istentől.

április, Franciaország – Nizza közelében öngyilkos lett egy orosz férfi, tettét egy búcsúlevélben indokolta. Nem bírom elviselni az életemet. Egy túraautóban lakom, ott alszom és ott eszem. Ez borzalom. Aztán kiszállt a kocsiból, a sűrű esőben ernyőt tartott a feje fölé, majd átsétált egy közeli parkba, ahol fölakasztotta magát egy fára. Úgy lógott órákon át, elázva, esernyővel a kezében.

május, Lengyelország – Egy Katowice melletti faluban lakó leánynak nagy szüksége lett volna az ünneplő ruhára, de nem volt rá pénze. Mit tegyen, hogy is legyen? Fölment a padlásra, s addig kutakodott, míg rátalált egy gyönyörű szép lengyel selyemzászlóra. Megvarrta belőle a ruhát, s boldogan sétált benne az ünnepségre. Csakhogy a lengyel sas feje épp a combocskái közé esett, s ennek okán hamarosan elítélték; izgatásért.

május, Olaszország – Korzika folyóiban és mocsaraiban millió szám fejlődtek a moszkitók. Egy biológus itt lett figyelmes arra az új apró halfajra, amely kivált kedvelte a moszkitót, s amit Gambusia Halbrokra kereszteltek. A halacska nem is sejtette, hogy ritka táplálkozási szokásainak köszönhetően óriási telepeken fog szaporodni, és egész nap mást sem kell csinálnia, kedvére falhatja a moszkitókat.

május, Franciaország – A francia hölgyek legújabban az állattartással föltűnősködnek. Éjszakai mulatókba sétálnak be selyemmajmok társaságában, van, aki kígyót, gyíkot, vagy kaméleont sétáltat selyemzsinóron. De mind közül az a hölgy volt a legföltűnőbb, aki időmilliomosként teknősbékával indult ebédelni.

június, Belgium – Hódít a tőzsdemánia. Egy brüsszeli taxis, sietős utasa ellenére megállt egy kioszknál, kiugrott a kocsiból. Nyugi, kiáltott az utasnak, levonhat egy frankot a viteldíjból. Mikor a tőzsdeújsággal a kézben visszatért, bevágta magát a kocsiba, és kuncogva szólt hátra. Tudja, mit? Most már akár két frankot is levonhat.

június, Franciaország – Egy Saint Avold-i bányász éveken át ápolta az eresze alá tapasztott fecskefészket és lakóját, mert úgy tudta, hogy szerencsét hoz. Egyszer aztán gondolt egy nagyot, és apró papírost erősített a fecskére, amelyen megírta, hogy ezt a nyarat egy Avold-i bányásznál töltöttem. Most, hogy megjöttek, látta, üzenettel tért vissza a fecskéje, de csak júniusban sikerült megszabadítani tőle a madarat. A papíron ez állt: Azt az időt, amely alatt távol voltam, Martinique szigetén töltöttem, és üdvözletét küldi az ottani gazdám.

június, Anglia – Az oxfordi egyetemisták olykor belefeledkeztek a jó vastag sörhabokba, és nem egyszer részegen jelentek meg az előadáson. Látva a folyosón botorkáló részeg hallgatókat, megtiltották a sörivást, amelynek betartásáról az egyetemi hatóságok gondoskodtak. Aki mégis berúgott, azt kirúgták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top