+ Film

Ők az idei Európai Filmdíjak jelöltjei

A filmdíjak nyerteseiről az Európai Filmakadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavazással dönt, a győztesek december 10-én Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában vehetik át az elismeréseket.

Bejelentették a 29. Európai Filmdíjak jelöltjeit a Sevilla Európai Filmfesztiválon. A legtöbb jelölést idén a német rendezőnő, Maren Ade Toni Erdmann című (fenti képen) alkotása kapta, amely öt kategóriában is versenyezhet.

A különc Winfrieda és felnőtt lánya kapcsolatát fanyar humorral bemutató alkotás a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is indul a filmdíjakért, míg a főszerepeket alakító Sandra Hüllert és Peter Simonischeket a legjobb európai színésznő, valamint színész díjára jelölték.

A második legtöbb, összesen négy jelölést

a brit Ken Loach Én, Daniel Blake című realista társadalmi drámája kapta. Az alkotás a legjobb film és legjobb rendező kategóriában is indulhat, emellett elismerést szerezhet a forgatókönyvet jegyző Paul Laverty; az egész életében szorgalmasan dolgozó, ám egy szívroham miatt tétlenségre ítélt és szociális segélyre szorult főszereplőt játszó Dave Johns pedig a legjobb színész díjáért versenyezhet.

Pedro Almodóvar az idei Arany Pálmára is jelölt drámája,

amely a rég elvesztett lánya, Julieta után kutató anyáról szól, a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában indul, míg a főszerepet alakító Emma Suárez és Adriana Ugarte a legjobb színésznő címéért szállhat versenybe. Szintén ezekben a kategóriákban – legjobb film és legjobb rendező – szerezhet díjat Paul Verhoeven Elle című francia-német bosszúdrámája, amelynek főszerepét a legjobb színésznő elismerésére jelölt Isabelle Huppert játssza.

A legjobb európai film

díjáért vetélkedő öt alkotás között van még Lenny Abrahamson A szoba című filmje, amely az addigi életét egy szobába zárva eltöltő ötéves Jack és édesanyja történetét meséli el. A drámát a legjobb forgatókönyv kategóriájában is jelölték filmdíjra.

Két kategóriában versenyezhet

a román Cristian Mungiu Érettségi című filmje, amely a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díjára kapott jelölést. Utóbbi kategória jelöltjei között van a lengyel Tomasz Wasilewski Egyesült Szerelmes Államok című filmje is, amelyben a rendszerváltozás idején négy, látszólag boldog nő úgy dönt, ideje megváltoztatni az életüket, és vágyaik beteljesítésével valódi boldogságot keresni.

A legjobb európai színész

kategóriájában a jelöltek között van Javier Cámara (Truman), Hugh Grant (Florence – A tökéletes hang), Burghardt Klaußner (Az állam Fritz Bauer ellen) és Rolf Lassgard (Az ember, akit Ovénak hívnak) is. A legjobb színésznő díjáért versenyezhet Valeria Bruni Tedeschi, a Like Crazy című francia-olasz film főszerepéért, és Trine Dyrholm is a Kommuna című dán-svéd-holland filmdrámában nyújtott alakításáért.

A dokumentumfilmek versenyében

hat alkotást jelöltek a filmdíjra: a lengyel Piotr Stasik 21 X New York, Tom Fassaert belga-holland A Family Affair, az olasz Gianfranco Rosi Tűz a tengeren, Tomer Heymann izraeli-svéd-német-holland koprodukcióban készült Mr. Gaga, a belga származású Pieter-Jan De Pue The Land of the Enlightened, valamint a szintén olasz Alex Infascelli S Is For Stanley című filmjét, amely az évtizedekig Stanley Kubrick személyi sofőrjeként dolgozó Emilio D’Alessandro történetét meséli el.

A legjobb animációs nagyjátékfilm

kategóriájában Claude Barras Életem cukkiniként, Alberto Vázquez és Pedro Rivero Psiconautas – Los ninos olvidados, valamint Michael Dudok De Wit A Vörös teknős című alkotása indulhat a díjért, míg a legjobb vígjátékok között Hannes Holm Az Ember, akit Ovénak hívnak svéd-norvég, a német David Wnendt Nézd, ki van itt, valamint a francia Mohamed Hamidi La Vache című filmje versenyezhet.

A filmdíjak nyerteseiről az Európai Filmakadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavazással dönt, a győztesek december 10-én Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában vehetik át az elismeréseket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top