+ Irodalom

Elrabolták és eladták a tüdővész kísérleti vizsgálatához használt libákat

Egy párizsi háziasszony a konyhában serénykedett, az ünnepi ebédhez készítette elő a provance-i libát. Hogy jó társasága legyen, bekapcsolta a rádiót, amiben épp híreket mondtak…

Furcsa hírek a XX. századból magyar újságcikkek alapján – 1928 – a kép Germaine Krull fotója, Rue Mouffetard, Paris

január, Csehszlovákia – Utazáshoz készülődött az Anna-major gazdatisztje, s hogy az asztalán is rendet hagyjon, fölemelte a levélnehezéket, és szortírozta az iratokat. Akkor még nem gondolta, hogy egy perc múlva elveszíti a jobb kezét és a jobb szemét. Történt ugyanis, hogy a levélnehezék kicsúszott a kezéből, és fölrobbant. Neki már nem szolgálhatott tanulságul, hogy soha ne használjunk levélnehezéknek gránátot.

január, Svájc – Ízletes gyümölcsökből rendeztek kiállítást Bernben, ezzel mutatva jó példát a fiataloknak; alkohol helyett fogyasszunk inkább gyümölcslét. Romba dőlt életekkel példálózva mutatták be az alkohol pusztító hatását. A józanság lovagjait üdvözölte a kormány, sőt, a vendéglátósok lapja is. Arra azonban senki nem adott magyarázatot, hogyan lehetne nem pálinkát főzni a lehullott gyümölcsből, és hogyan lehet a pompás szőlőültetvényekből alkoholmentes bort előállítani.

január, Indonézia – A Jáva szigetén kitörő keleti vulkán forró vízzel és iszappal borította be a környéket. Hogy többé ne ragadtassa magát hasonló meggondolatlanságra, egy mérnök azt javasolta, hogy fúrjanak alagutat a vulkán oldalába, és azon át vezessék el a forró vizet a legközelebbi folyóba. Vulkánba alagutat fúrni? Remek ötlet, és több száz biztonságos munkahelyet teremtett.

február, Oroszország – A Ladoga-tó felé robogó expressz vonat utasai arra lettek figyelmesek, hogy a szerelvény eszelős fékezésbe kezdett, majd a nyílt pályán megállt. A kalauz a mozdonyvezetővel együtt vizsgálta át a szerelvényt, vajon mi történhetett? Az utolsó kocsiban aztán megtalálták a magyarázatot. A vészfékbe kapaszkodva nagyokat pislogott egy hatalmas bagoly.

február, Anglia – A Lanchesteri Stephan templom vikáriusa elhatározta, ha a fene fenét eszik is, ő bizony fölrázza a közönyös hívőket. Az ereikben is meghűlt a vér, mikor az oltár mellett meglátták a dobfölszerelést, és a fölálló énekkar után bevonultak a jazz-zenészek. Aztán rázendítettek. Mindenki azt gondolta, ebből dagadós botrány lesz. De amint megtudták, hogy a magas rangú egyházi méltóságoknak is tetszik az újítás, zseninek kiáltották ki a vikáriust.

február, Olaszország – Egy palermói halász kocsmáról kocsmára járt, és egy kis vendéglátás fejében kész volt elmesélni legutóbbi tengeri élményét. Úgy húztuk a hálót, hogy majd’ megszakadtunk. A szörny kereken három méter hosszú volt, és az óriási fején egy akkora hatalmas szája, amibe két ember is befért. Soha életemben nem láttam még ilyen félelmeteset. Amikor megitta a bort, kérlelték, meséljen még. De hát mit, kérdezte, azt hiszitek, hogy ezt csak úgy kitaláltam és folytathatom? Azzal sértődötten fölállt, és elindult a következő kocsma felé.

március, USA – A tüdővészellenes egyesület orvosai hosszas vizsgálódás után megállapították, hogy mióta a nők lengébben öltözködnek, és túlzásba viszik a táncos mulatozást, sokkal többen betegszenek meg tuberkulózisban. Fölismerésük után rövid jelmondatban fogalmazták meg a nők jövőbeni teendőit. Több ruha, és kevesebb tánc!

március, Franciaország – Egy párizsi háziasszony a konyhában serénykedett, az ünnepi ebédhez készítette elő a provance-i libát. Hogy jó társasága legyen, bekapcsolta a rádiót, amiben épp híreket mondtak. Felhívjuk a háziasszonyok figyelmét, hogy csak megbízható helyről vásároljanak baromfit, ugyanis elharapódzott a kísérleti laboratóriumok kirablása. Legutóbb a fiziológiai intézetből raboltak el öt szép hízott libát, melyeket a tüdővészbacilusok vizsgálatához különítettek el.

március, Anglia – Egy szegényesen öltözött, fél lábára béna öregember azzal a kéréssel jelent meg a broadmori fogház igazgatójánál, hogy szeretné letölteni életfogytig tartó büntetését, ami 39 évvel ezelőtti sikeres szökése miatt félbeszakadt. Hogyhogy, csodálkozott az igazgató. Tudja, azóta matrózként jártam a világot, nem akartam a legszebb éveimet falak között tölteni. Csakhogy hiába telt el annyi idő, még mindig bánt, hogy féltékenységből megöltem az asszonyt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top