+ Média

Csak egyetlen példány maradt csonkítatlan az első Népszabadságból

A Népszabadság első évfolyamának első száma, a címoldalon Kádár János rádióbeszédével, amelyben – még a Nagy Imre-kormány államminisztereként – dicsőségesnek nevezi a forradalmat, és a szovjet hadsereg kivonásáról beszél, mert nem akarunk több vérontást…

A Népszabadság első évfolyamának első száma, a címoldalon Kádár János rádióbeszédével, amelyben – még a Nagy Imre-kormány államminisztereként – dicsőségesnek nevezi a forradalmat, és a szovjet hadsereg kivonásáról beszél, mert nem akarunk több vérontást… Zöldi László írt róla médiablogjában. Ezt a Kádár-szöveget vágták ki később pengével a könyvtárakban őrzött újságokból, a szegediből elfelejtették, Karnok Csaba kollégám pedig lefényképezte, hogy meglegyen – írja Bakod András író az FB-oldalán.

Ugyanő a Délmagyar cikkében bővebben részletezi az esetet, amelyből a Kádár-beszéd utolsó sorait idézzük:

Népünk vérével bizonyította, hogy rendületlenül támogatja a kormánynak a szovjet erők teljes kivonására irányuló követelését! Nem akarunk tovább függőséget! Nem akarjuk, hogy hadszíntérré váljon az ország! Minden becsületes hazafihoz szólunk! Fogjunk össze a magyar függetlenség, a magyar szabadság diadaláért!

elso-nepszabadsag

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top