+ Gondolat

Hogyan lesz egy szexbálványból tudományos tényező? – 18+

Nem hiszem, hogy miközben meztelenül pózolt a fotósok előtt, gondolta volna, hogy halála után a csillagászat és a könnyűzene is ápolja emlékét. Sőt, a Star Wars is más lenne nélküle!

Biztosra vehetjük, hogy az 1923 áprilisában született Bettie Mae Page azok közé tartozik, aki nem kiemelkedő szellemi teljesítményükkel írták be nevüket – gyakorlatilag örökre – a kultúra és a tudomány történetébe. Arról sincs tudomásunk, hogy a művészetek bármely területén nagyot alkotott volna, mégis, az idők folyamán olyan népszerűségre tett szert, ami túlmutat egy sikeres fotómodell karrierjén. Nevét és alakját nem csak fotók őrzik!

001-bettie-page-01Bettie Tennessee államban, Nashville-ben született, a hatgyermekes családban ő volt a második, egészen kisgyermekként már neki kellett gondoskodnia fiatalabb testvéreiről. Ráadásul, miután szülei elváltak, és apja gyermekmolesztálás miatt börtönbe került, a kis Bettie és két testvére ideiglenesen árvaházba került. A középiskolában jó tanuló volt, így a család ingatag anyagi helyzete ellenére ösztöndíjjal egyetemre mehetett, s miközben filmsztár szeretett volna lenni, 1944-ben diplomát szerzett. 1949-ben, még mindig színésznői karrierről álmodva költözött New Yorkba, ahol titkárnőként helyezkedett el. 1950-ben találkozott Jerry Tibbs-szel, aki főállásban rendőr és „civilben” amatőr fotós volt, és elindította a nőt a fotómodell karrier felé (állítólag ő találta ki Bettie jellegzetes frizuráját). Akkoriban a meztelenség ábrázolását szabályzó törvények miatt fotósklubok alakultak, ahol pornográfia fogalmát kimerítő aktfotózás sem volt kirívó, de az ilyen képek terjesztése kapcsán, a jó erkölcs nevében többeket is meghurcoltak. Bettie bevállalta a „rázós” fotózásokat, így egyre keresettebb lett, és szerepet kapott néhány megkötözős fekete-fehér filmben is.

[Miközben Bettie Page képeit nézzük, ne feledkezzünk meg arról, hogy – szemben a mai „hamvas tinikkel” – ő már elmúlt harminc, amikor a fotók zöme készült.]

Lassan bejutott a tévéstúdiókba, és színpadi szerepekkel is megkeresték, sőt „rendes” filmekben is játszott. A Striporama című filmben már szövege is volt! 1955-ben Hugh Hefner, a Playboy alapítója is felfigyel a lányra, s Playmate-lányként, ha nem hagyta volna, hogy kihasználják, lehetősége lett volna sokat keresni.

001-bettie_page_bondageBettie Page 1958-ban, az addigi sikeres karrierjét megszakítva felfagyott a modellkedéssel és a kereszténység felé fordul. Misszionáriusként szeretett volna tevékenykedni, de ezt korábbi válására hivatkozva elutasítottak. Ekkoriban a híres prédikátor Billy Graham mellett dolgozott. A későbbiekben több magánéleti válságon esett át, házasságok és válások és összeomlások követték egymást, több évig kezelték paranoid skizofréniával.

Újrafelfedezése a ’80-as években kezdődött, filmek és életrajzi könyvek jelentek meg, interjúkat adott a legnevesebb magazinoknak, rajongói klubok alakultak, és napjaink szexikonjai közül többen is az ő munkásságából táplálkoznak. 2008. december 11-én hunyt el. A facebook-on jelenleg 1 700 243 ember kedveli, ami elég szép, amíg nem nézzük, hogy a követőjeként számon tartott Dita Von Teese még őt is túlszárnyalja a közösségi oldalon 2 250 143 kedvelővel.

És a csillagászat?

Bettie Page-ről nevezték el a 184784 számú aszteroidát (a 184930 számú aszteroida Gobbi Hilda nevét viseli). A Sith-ek bosszúja című Star Wars-filmben róla mintázták a BD-3000 droidot.

001-bd-3000_bettie-page

A BR5-49 nevű country zenekar Bettie, Bettie című száma Page-ról szól:

A Public Image Ltd-nek is van Bettie-ről szóló száma:

Sőt, a Mystery Gang is megcsinálta róla a saját nótáját:

És Violet Chachki sem marad ki a Bettie Page-bizniszből.

A következő oldalra csak akkor lapozz, ha elmúltál 18 éves.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top