Repülővel vitték az oltárt Berlin fölé, hogy a házasság az égben köttessen

berlin-johannisthal-photo-1927

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1927 – a képen Berlin-Johannistal ’27-ben

július, Románia – Hetek óta arról sutyorogtak a kolozsvári asszonyok, hogy valami nincs rendben a piaccal. Egyforma árukat, egyformán magas áron kínáltak. Hogy a fenébe’ van ez? Egyszer aztán nem bírták tovább a tanakodást, és nekiestek a kofáknak, döntötték, borították a gyümölcsös, zöldséges kosarakat. Majd adunk mi nektek uzsorázni! Jólesett a nőknek az igazságosztó csihi-puhi, aznap nem is főztek. Másnap viszont hiába mentek a piacra, a rendőrök majd’ az összes kofát letartóztatták.

július, Németország – Egy jegyespár szó szerint értette a mondást, a házasságok az égben köttetnek, ezért repülőt béreltek, és a virágokkal feldíszített oltárral Berlin fölé emelkedtek, ahol összeadta őket a pap. Amikor leszálltak, a reptér kijárata előtt megálltak és az eget nézték. Vajon hol mondták ki a boldogító igent?

július, Kína – Több száz bárka állomásozott a kikötőben, amelyek közül kettőn nagy mennyiségű robbanóanyagot tároltak. Nagy hőség volt akkoriban, meg a dohányzó személyzet se volt a helyzet magaslatán, úgyhogy mindkettő a levegőbe repült, magával süllyesztve három gőzhajót, száz kínai katonát, és a környékbeli házak tetejét is átfazonírozták. Aki hosszú idő után járt a városban, elcsodálkozott az új építészeti stíluson.

augusztus, Bolívia – Lázadó indiánok rohamozták meg La Paz-t. A kormánycsapatok egykettőre kihúzták a felkelés méregfogát, elfogták a törzsfőnöket, majd komótosan lemészároltak kétszáz indiánt. Közülük csak egy katona vesztette életét, de őt hátulról lőtték tarkón.

augusztus, Dánia – A német diplomácia, miután ráeszmélt, hogy a mozgókép hatásos propagandaeszköz, olyan filmeket gyártott moziknak, amelyek a németek hősiességét hirdették. Nektek se tesz jót, ha ilyen filmeket néztek, mondta egy koppenhágai diplomata német kollégájának, miután mindenféle háborús film vetítését betiltották. Ez cenzúra, lázadoztak a németek, de hiába, ezután háborús filmet legfeljebb erőszakkal tudtak volna bemutatni.

augusztus, Franciaország – Egy vakmerő fiatalember a fejébe vette, hogy híres lesz, és még filmszerepeket is kap. Hogy fölhívja magára a figyelmet, nekivágott megmászni az Eiffel-tornyot. Első kísérletét meghiúsították a rendőrök, de a másodikra már ők is kíváncsiak voltak. A férfi lezuhant és szörnyethalt. Film nem készült róla, de még ma is ismerjük gyermekded álmait.

szeptember, Dél-kínai-tenger – Hongkong és Manila között volt egy kis vulkanikus sziget, melynek lakói fenemód szerették a kalózkodást, loptak, gyilkoltak, a hatóságok sem tudtak velük mit kezdeni. Egy reggel a sziget közelében úszó hajó kapitánya rettegve nézett körül a parancsnoki hídról, majd maga elé terítette a térképet. Nem akart hinni a szemének. A sziget, lakóival együtt a tengerbe süllyedt.

szeptember, Litvánia – Memel, vagyis Klaipédia kikötőváros, a két világháború között autonóm területnek számított, előtte a Német Birodalom része, sőt, két évig Poroszország fővárosa volt. Autonómnak lenni kivált büszke érzés, amit három német újságírónak sikerült megsértenie. De a rendőrség résen volt, elkapta és hajón hazaszállította őket. Otthon aztán remek cikkeket írhattak a litván vendégszeretetről, és az ingyenes hajóútról.

szeptember, Spanyolország – A spanyol király gyermekei vidéki sétájuk során megpihentek, s egy Regil nevű falucskában betértek egy asszony házába, ahol minden jóval ellátta őket, miközben azt tudakolta, honnan jöttek, ki az apjuk. Mikor megtudta, hogy a király gyermekeit látja vendégül, kacagva hozatott még több bort, és nagy mulatságot rendezett. Az érkező falusiak, mielőtt csatlakoztak volna, körülnéztek, mert az asszony egy spanyol bokszbajnok édesanyja volt.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!