+ Irodalom

Fehér Szirom nyerte az indiántörzsek szépségversenyét

z indián törzsek szépségversenyén egy rézbőrű szépség, bizonyos Fehér Szirom lett az első. A szokásos díjon felül új nevet is kapott, ezentúl Szép Arcú Fehér Sziromnak hívták.

Furcsa a hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1927

április, Németország – Vasárnap éjjel katonák masíroztak Dessau utcáján, mikor egy álmosan vezető taxis túl közel hajtott hozzájuk, és visszapillantójával megérintette egy katona zubbonyát. Az ijedtségen kívül nem lett más baja, de a taxis leállt, hogy elnézést kérjen. Erre a katonák rárontottak, hogy móresre tanítsák. A taxis rémületében beletaposott a gázba, és ezúttal már sikerült elgázolnia 19 katonát.

április, Kanada – Az indián törzsek szépségversenyén egy rézbőrű szépség, bizonyos Fehér Szirom lett az első. A szokásos díjon felül új nevet is kapott, ezentúl Szép Arcú Fehér Sziromnak hívták. Szép Arcú Fehér Szirom nagyon örült, és boldog volt a győzelemtől, de kitavaszodott, mire megjegyezte az új nevét.

április, Lengyelország – Egy varsói nagyüzemben betörők jártak az éjjel, és megfúrták a kasszaszekrényt, melyből jelentékeny mennyiségű pénzt vettek magukhoz. A rendőrség nagy erőkkel szállt ki a helyszínre, de még csak ujjlenyomatot sem találtak, olyan vastagon borított mindent a fúráskor keletkezett azbesztpor. Gondolt egyet a varsói rendőrfőnök, behozatta az összes ismert kasszafúrót, és egyenként leporszívóztatta a ruháikat. Csakhogy a kasszafúróknak is megvolt a magukhoz való eszük, munka után átöltöztek. Arra viszont már nem gondolt a rabló, hogy a cipőjéből is kiöntse az azbesztpor. Így történt, hogy mezítláb ismerte be tettét.

május, Csehszlovákia – Nagy sebességgel hajtott Magyarhradis utcáin három utasával egy gépkocsi. A bal hátsó kerék egyszer csak felmondta a szolgálatot, és kidurrant. A kocsi megcsúszott a nedves úton, és a Swec-család házának ütközött, ahol bedöntötte a falat, majd kilökte az ágyból a Swec házaspárt, akiknek más bajuk nem esett, csak halálra rémültek.

május, Mexikó – Egy békés természetű, tekintélyes nagybirtokos yalisco-i farmjára banditák támadtak. A hetvenéves iparmágnás maga állt az alkalmazottak élére, hogy visszaverje a támadást, ám egy eltévedt golyó nyomán haslövésben elhalálozott. Ezt követően vérszemet kaptak az alkalmazottak, s fékezhetetlen dühvel a hegyekbe kergették a banditákat, akik a sikertelen akció után bosszúsan leitták magukat.

május, Nicaragua – Chinandegában történt, hogy a liberális hadsereg kapitánya lerészegedett, s hogy a karját meghosszabbítsa, elővette a pisztolyát, és azzal hadonászott a járókelők között. Meglátta ezt egy amerikai tiszt, és rosszat sejtve kibiztosította a fegyverét. Akkor azt mondta magában, hármat számolok. Ha addig nem teszi el a pisztolyt, lövök. Egy, kettő, három.

június, Egyiptom – Háromtermes kápolnára bukkantak a kutatók a gízai piramisok mellett. A festett domborművek megőrizték élénk színeiket, és húsz szobor is előkerült. Ráadásul megtalálták Heteferesz hercegnő sírját, ő volt Keopsz anyja. A hercegnő épségben maradt frizuráján festett vörös csíkok húzódtak a rövid szőke tincseken. Egy régész azonnal fölismerte a fodrászati különlegességet. A sok fekete hajú csajszi közül Heteferesz az első szőke bubi.

június, USA – Az amerikai kincstár új egy- és kétdolláros bankjegyeket bocsátott ki, az egyiken George Washington, a másikon Thomas Jefferson arcképével, amely arcok a takarékosságnak köszönhetően sokkal kisebbek voltak, mint a régi pénzek ikonjai. Az egyharmad hüvelykkel kisebbre tervezett bankókkal kétmillió dollárt spóroltak meg. Egyesekben fölmerült a kérdés, hogy ha nem nyomtak volna új bankókat, azzal mennyit lehetett volna spórolni?

június, Grúzia – A Tbiliszi közelében fekvő Telawa falucskában nagy népszerűségnek örvendett a rendőrség, élén egy kemény, szigorú és vakmerő emberrel. Ha elloptak néhány kecskét, mire a károsultak panaszt tettek, a jószágok már ott legeltek a rendőrség udvarán, amelyeket értékük 15%-áért hazavihettek; ennyi volt a rendőri fáradozás díja. Ám egy ember gyanút fogott, s csakhamar kiderítette, hogy a kapitány két részre osztotta a legénységet. Az egyik ellopta a kecskéket, a másik megtalálta, a 15%-on pedig testvériesen osztoztak. Nem gondolták, hogy ezzel a fölismeréssel fog rendesen ráfaragni a nép. Mert amint lebukott a rendőrfőnök, előmerészkedtek az igazi tolvajok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top