+ Irodalom

Eredeti pánikfelvételeket rögzíthettek a bécsi városházán

Filmet készítettek a bécsi tűzoltóság működéséről. Hogy akciódús képsorokkal illusztrálhassák hősies munkájukat, füstbombákkal imitálták a bécsi Városháza kigyulladását, amit sikeres oltás követett. Csak épp a lakosságot felejtették el értesíteni…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1926 – a képen a bécsi városháza tér 1860-ban

július, Szamoa-szigetek – A legjobbkor érkezett, mondták az európai férfinak, aki elé friss banánleveleken terítettek ebédhez. Először tengervízben párolt galambot kapott, majd forró kövek közt sütött disznóhúst, hozzá köretnek taro- és jamgyökereket. Italként friss kókusztejet szolgáltak fel neki. Végül a falolo következett, amely minden évben csak néhány napig, a víz felszínén föllelhető csemege, pontosabban a korallok között élő tengeri férgen puklisodó és lelökődő nyers dudor.

július, Norvégia – A világ minden kikötőjében állítsanak fel egészségügyi állomást a matrózoknak, mondta egy férfi a nemzetközi vöröskereszt oslói konferenciáján. De hát miért, súgta a másiknak egy újság tudósítója. Miért-miért, méltatlankodott a kolléga. Nem ismered a matrózokat? A kuplerájban másfajta ellátást kapnak.

július, Egyiptom – Egy lefátyolozott mohamedán asszony jobbra-balra nézett az utcán, majd belépett a jövendőmondó házába. Mit parancsol, kérdezte a jósnő. Először is szeretném tudni, hogy meglátott-e valaki. De asszonyom, az a múlt!

augusztus, Ausztria – Filmet készítettek a bécsi tűzoltóság működéséről. Hogy akciódús képsorokkal illusztrálhassák hősies munkájukat, füstbombákkal imitálták a bécsi Városháza kigyulladását, amit sikeres oltás követett. Csak épp a lakosságot felejtették el értesíteni, ennek köszönhetően élethű pánikfelvételeket rögzíthetett az operatőr.

augusztus, Franciaország – Brest kikötőjéből ezen a reggelen kellett volna kifutnia az Iroise búvárhajónak, melynek német legénysége a La Manche csatornában elsüllyedt Egypt gőzhajó aranyrakományát hozta volna föl a mélyből. Ám a matrózok vonakodtak végrehajtani a parancsot. Végül a hajó kapitánya is beadta a derekát, a veszélyes akcióhoz neki se fűlött a foga péntek 13.-án.

augusztus, Egyiptom – Két hittérítő kutyagolt az Alexandria melletti tavak környékén, mikor kiáltozásra lettek figyelmesek. A tóban fürdőző gyerekek fuldokolva kiabáltak segítségért. A hittérítők azonnal a vízbe vetették magukat, azzal sem vetve számot, hogy nem tudtak úszni. Ám csodával határos módon mindenki megmenekült, csak a két hittérítő fulladt a tóba.

szeptember, Németország – Az asszony már korán kiment a mezőre dolgozni, a férfi egyedül maradt a két mostohagyerekével. Előző nap kapta az értesítést a gyámhatóságtól, nem tartják alkalmasnak a gyerekek vagyonának kezelésére. A férfi nem tudta földolgozni a hírt, tehetetlenül nézett a tükörbe, aztán bement a szobába. Fogok én majd a semmiért gyámkodni! Először a húszéves lányba eresztett egy golyót, majd a tizenhároméves fiúba, aztán kiment a mezőre, ahol a feleségét is lepuffantotta. Már csak magával kellett végeznie. Ez a hirtelen jött elhatározása is sikerrel járt.

szeptember, Spanyolország – Egy madridi bikaviadalon különösebb álcaruha nélkül jelent meg a volt miniszter, így a közönség éljenezve ismerte föl kedvencét. A zsúfolásig megtelt lelátón azt követelték a torreádortól, hogy ő is tisztelegjen az imádott politikus előtt, amit kisvártatva meg is tett. Ám a bika nem ismerte az efféle ceremóniát.

szeptember, Magyarország – Nagy riadalmat keltett a kereskedők és iparosok körében a szőrmék fényűzési adójának emelkedése. Mindjárt küldöttséget menesztettek a minisztériumba, tessenek ezt újra átrágni, megcsócsálni, és kevesebb lendülettel elénk terjeszteni. Az államtitkár jó magyar ember volt, 24 órán belül a bárány, birka-, kecske-, nyúl-, hörcsög- és macskaszőrme már törvény szerint is a közönséges szőrmének számított. Folytatódhatott a fényűzés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top