+ Irodalom

Paul Lendvai Orbán Magyarországa című könyvéről ír a német sajtó

Paul Lendvai könyvének az az érdeme, hogy visszafogott, elemző módon boncolgatja: hogy Magyarországon egyre kevésbé valószínű a demokratikus hatalomváltás.

Keresés a weben

Németországban a Süddeutsche Zeitung foglalkozott Magyarországgal, a liberális lap Paul Lendvai ausztriai publicista Orbán Magyarországa (Orbáns Ungarn) című új kötetéről írt.

Az Így csinált Orbán Magyarországból “vezérdemokráciát” című recenziójában Cathrin Kahlweit kiemelte: a politika iránt érdeklődő olvasók tudják, hogy kétharmados parlamenti többséggel rendelkezve Orbán elsőként “megfélemlítette a médiát”, majd “kiüresítette” az alkotmánybíráskodást, és azt is tudják, hogy miként gyűrte maga alá a politikai intézményeket az új alaptörvénnyel és jogszabályok százaival, és hogyan töltötte be embereivel “az összes, valóban az összes stratégiailag fontos állami pozíciót”.

orbans-ungarnTudják azt is, hogy “ezek az emberek gyakorlatilag elmozdíthatatlanok”, és hogy a kormánypárt “az állam és a közigazgatás valamennyi szintjére befészkelte magát”, és azt is tudják, hogy a választási szabályok megváltoztatásával a Fidesz “kiváló esélyt” szerzett arra, hogy akkor is megszerezze az alkotmánymódosításhoz szükséges többséget, ha választási eredménye romlik.

Paul Lendvai könyvének az az érdeme, hogy visszafogott, elemző módon boncolgatja, mindez mit jelent Magyarország számára: “lényegében” azt jelenti, hogy egyre kevésbé valószínű a demokratikus hatalomváltás – fejtette ki Süddeutsche Zeitung szerzője, kiemelve a kötetből egy idézetet, miszerint Orbán Viktor “az alkotmányosság leple alatt, alkotmányjogi eszközökkel alkotmányjogi puccsot” hajtott végre.

A kötet “vészterhes végkövetkeztetése” szerint ez a módszer “iskolát teremthet”, és az EU eddig nemigen tudott mit tenni ellene – tette hozzá Cathrin Kalhweit.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Rako szerint:

  A Süddeutsche Zeitung nem liberális, hanem balodali propaganda nyomtatvány.
  Mihael Frank utóda, ugyanolyan csirkefogó, mint az előde.

 2. Anna Kisfaludiné Baán szerint:

  így van Merkel-t is lehetne boncolgatni egy kicsit, azaz egy egy pap lánya, hogyan és főleg miért teszi tönkre? árulja el Európát címmel a másik könyvét is megírhatná Paul Lendvai!

 3. gmihaly szerint:

  Lendvai úr egy old school elitfirkász, aki az old school elitnek ír.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top