+ Média

Merényletkísérlet egy horvát újságíró ellen

Horvátországban 2015 eleje óta 75 esetben támadtak újságírókra munkájukkal összefüggésben.

Újabb merényletkísérlet történt Horvátországban egy újságíró ellen, a horvát parlament és civil szervezetek elítélték a támadást, és hatékonyabb hatósági fellépést szorgalmaztak – jelentette a horvát sajtó pénteken.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) elnökének, Sasa Lekovicnak ismeretlen tettesek meglazították gépjárműve kerekén a csavarokat, ami akár súlyos balesetet is okozhatott volna, ha az újságíró nem veszi időben észre – írta az N1 hírcsatorna internetes oldalán.

A parlamenti pártok pénteken napirenden kívüli felszólalásukban elítélték a támadást, amely véleményük szerint nem elszigetelt eset, inkább aggasztó tendencia.

Horvátországban 2015 eleje óta 75 esetben támadtak újságírókra munkájukkal összefüggésben.

A zágrábi Emberi Jogi Ház (Human Rights House) azonnali intézkedésre szólította fel a rendőrséget és az ügyészséget. Szerinte minden, újságírók elleni fizikai támadást sürgősen és alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig meg kell büntetni.

A civil szervezet úgy véli: az újságírók elleni fellépés az információs jog elleni támadás is, ezért az intézményeknek világos és kemény üzenetet kell küldeniük arról, hogy az ilyen cselekedet elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban.

Nemrég Anton Tomic dalmáciai publicistát bántalmazták az utcán huligánok, több újságíró pedig életveszélyes fenyegetést kapott a közelmúltban, köztük Branka Valentic, a horvát hírügynökség (Hina) igazgatója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top