Rendőrségi őrizetben az afgán Mona Lisa

afgan-monalisa

Steeve McCurry amerikai fotós közölte, hogy minden lehetséges jogi és anyagi segítséget megad egykori modelljének, az afgán Sharbat Gulának, akit a minap vett őrizetbe a pakisztáni rendőrség okirat-hamisítás vádjával.

Sharbat Guláról 1984 decemberében készítette az amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent híressé vált felvételét, amely nyomán az “afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették a lányt.

Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni-pakisztáni határon fotózta le, a felvétel a National Geographic 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg és később bejárta a világsajtót. Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt. McCurry nem tudta a lány nevét és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia.

17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban.

A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét. A pakisztáni hatóságok azzal vádolják Gulát, hogy hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a nő akár 14 év börtönbüntetést is kaphat.

 (Photo: Ulrich Perrey © epa european pressphoto agency b.v. / Alamy Stock Photo)

(Photo: Ulrich Perrey © epa european pressphoto agency b.v. / Alamy Stock Photo)

Steve McCurry a The Art Newspaper kulturális folyóiratnak elmondta: minden segítséget megad Gulának és családjának.

A leghatározottabban fogunk tiltakozni a pakisztáni hatóságok fellépése ellen. Ő egész életében szenvedett és hiszem, hogy letartóztatása az emberi jogok legsúlyosabb megsértése

– hangoztatta a fotós. A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határain belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.