+ Zene

Apa és két fia klasszikus perzsa zenét hoz a Trafóba

Az apa Djamchid Chemirani 1942-ben született Teheránban, egész fiatalon a legendás Hossein Tehraninak lett tanítványa, akinek köszönhetően virtuóz szólóhangszer lett az addig csak kísérőhangszerként használt tombakból.

A klasszikus perzsa zenét játszó, nemzetközi karriert befutott ütőhangszeres trió nemcsak azért különleges, mert a klasszikus perzsa zene lüktetését adó tombakot állítja középpontba, hanem mert mindezt családon belül teszi, apa és két fia egy rendkívül intim és szeretetteljes atmoszférában olvadnak eggyé a ritmusban, Rumi misztikus versei kíséretében.

Az apa Djamchid Chemirani 1942-ben született Teheránban, egész fiatalon a legendás Hossein Tehraninak lett tanítványa, akinek köszönhetően virtuóz szólóhangszer lett az addig csak kísérőhangszerként használt tombakból. 1961-ben Párizsba költözött, ahol azóta is perzsa zenét tanít több iskolában is, például a Sorbonne-on. Külön említést érdemel, hogy Peter Brook Mahabharata című filmeposzának zeneszerzője és zenésze volt, de dolgozott Maurice Béjart-ral is. Első lemezei a hetvenes évek végén jelentek meg. Fiait, Keyvant és Bijant kiskoruktól fogva maga tanította a perzsa klasszikus zene fortélyaira és poliritmikus képleteire, akik annyira mesterei lettek a hangszernek, hogy a kilencvenes évek végén családi triózenekart alapított velük. Három lemezük jelent meg azóta, a legutóbbi 2015-ben a neves francia kiadónál, a Harmonia Mundinál Dawar címmel.

Djamchid Chemirani – tombak, beszédhang
Keyvan Chemirani – tombak, daf, santoor
Bijan Chemirani – tombak, daf, saz

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top