+ Színház

Játék a szerelemmel egy felvonásban

Mit rontunk el egy társkapcsolatban? Miért nem működik? Miért hozzuk jelenbe a múlt hibáit? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ nő és férfi Tallér Edina Egy perccel tovább című darabjában.

Az amerikai filmekben elpróbálják az esküvőt egy estével a kitűzött nap előtt. Próbavacsora, próbaevés, próbabeszédek, próbatánc. Másnap megcsinálják ugyanazt élesben. Nem értem. Tallér Edina egy felvonásos darabjában a nő és a férfi többször elpróbálnak egy jelenetet. Nő: „Legyen úgy, hogy most jössz meg, egy kicsit lihegsz, zavarban vagy, nem tudod, hogy sírni fogok vagy nevetni. (…) „Nem jó, ne így!” Ezt értem.

A Stúdió 13 előadása, az Egy perccel tovább című darab 2015-ben elnyerte a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíját, idén év végén, október 18-án pedig ötvenedjére láthatta a közönség a B32 Galéria és Kultúrtér szervezésében. Az ötvenedik, jubileumi előadáson a rendező köszöntötte a vendégeket, az előadás után pedig koccintás és egy interaktív, meghökkentő, humoros, nem mindennapi beszélgetés következett. A beszélgetés házigazdája Juhász Mátyás volt. Milyen a jó színház, a jó közönség, ki lehet-e menni egy előadásról, ha nem tetszik, és hasonló témák merültek fel a beszélgetés résztvevő művészek között.

A beszélgető művészek: Juhász Mátyás, Szabó Simon, Kondákor Zsófia, Jászberényi Gábor, Gerner Csaba, Tarsoly Krisztina, Mészáros Sándor, Tallér Edina. A fotókat Várai Mihály készítette.

A beszélgető művészek: Juhász Mátyás, Szabó Simon, Kondákor Zsófia, Jászberényi Gábor, Gerner Csaba, Tarsoly Krisztina, Mészáros Sándor, Tallér Edina. A fotókat Várai Mihály készítette.

Az Egy perccel tovább című darabot ötödik éve játssza a fővárosban és vidéken a társulat. A darab két színésszel, minimál díszlettel, egyetlen székkel, számtalan babafejjel és lábbal viszi a közönséget ezernyi irányba, többféle megoldásba.

img_8686-1Mit rontunk el egy társkapcsolatban? Miért nem működik? Miért hozzuk jelenbe a múlt hibáit? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ nő és férfi. Jászberényi Gábor egy igazán érzéki, egyben erőteljes férfikaraktert mutat be.

Nem érdekelnek a kiszínezett történeteid. Te érdekelsz.

Kondákor Zsófia az összezavart, olykor kétségbeesett, kiábrándult, majd vágyálmokat kergető nő szerepében válaszol a férfinak:

Én vagyok a történet.

Az adok-kapok, szeret-nemszeret folytatódik, végigkíséri az egész dialógust. Igazi hullámvasút euforikus érzelemkitörésekkel, mély gondolatisággal, apatikus lemondással, fájdalmas cinizmussal, mérhetetlen öniróniával és humorral.

Szerelem, félelem, rettegés, berögződések, stigmák, gyerekkorból hozott sérelmek, vágyak, álmok, remény és valóság. Minden, ami egy kapcsolatban előfordulhat. Minden, ami velünk együtt él.

Egy perccel tovább, Író: Tallér Edina, Rendező: Gerner Csaba, Nő: Kondákor Zsófia, Férfi: Jászberényi Gábor

Viland Gabriella

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top