+ Tudomány

300 km/órás sebességgel csapódott a Marsba az orosz-európai szonda

Kikapcsoltak a landoláshoz használt fékező hajtóművek.

Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített képekre hivatkozva.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett leszállóegység miután levált a szállítóegységéről, az ExoMars űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondájáról, szerdán megkezdte a leszállást a Mars felszínére. Körülbelül ötven másodperccel a tervezett leszállás előtt azonban elveszítették a kapcsolatot a leszállóegységgel, amelynek mindeddig kérdéses volt a sorsa. (MTI)

Az Index  arról ír, hogy a tervezett landolás helyszínéről

kis felbontású képeket küldött a műhold és ezeken a Schiaparelli részeit lehet látni: például élesen kirajzolódnak a 12 méter átmérőjű ejtőernyő körvonalai. Az egység sokkal hosszabban zuhant szabadesésben, mint ahogy azt tervezték, és a landolást puhító hajtóművei is teljesen kikapcsoltak.

Úgy számítják, körülbelül 2-4 km magasságból zuhant le és 300 km/órás sebességgel csapódott a Mars felszínébe, 5,4 km-re a tervezett landolási ponttól.

Később nagyobb felbontású kamera is pásztázza a becsapódás helyszínét, s több információ lesz a sikertelen landolásról.

fotó: www.esa.int

fotó: www.esa.int

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top