+ Irodalom

Tapsoltak az ékszerrabláshoz, mert azt hitték, filmforgatás

London egyik zsúfolt utcájában fényes nappal raboltak ki egy ékszerüzletet. A férfi betörte a kirakatot, és közel nyolcezer font értékű ékszert zsákmányolt, majd elhajtott a kocsiján. A rendőrök kis híján elkapták…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1924 – a képen London

április, Svájc – Szakértői bizottság ült össze, hogy foglalkozzon az asszony- és leánykereskedelem terjedésével, valamint a leánykereskedelem ellen alkalmazandó eszközök megvitatására szolgáló ankét összehívását is megtervezték. Az amerikai szociális és jóléti egyesület igazgatója lett a bizottság elnöke. A bizottság soraiban ülő férfiak mind feddhetetlenek voltak, egyetlen egynek sem volt még dolga prostituálttal.

április, Németország – Hát most ezt miért? Ezt ti értitek, hogy minek kellett ezt? Nem, Hans, nem értjük, de így van, el kell fogadnunk a birodalmi hadügyminiszter döntését, és nem játszunk, csak a választások után. De hát a zenével mi nem politizálunk, dühöngött Hans. Nem, nem politizálunk, Hans, de fogd már föl, hogy katonazenekar vagyunk.

április, Oroszország – Moszkva egy eldugott kis utcájában, egy szürke szobácskában üldögélt egy nő, aki a válóperes ügyeket intézte. Különösebb ceremónia nélkül elkérte a papírokat, és ha mindkét fél igent mondott, vagyis, ha nem akartak tovább a házasság kötelékében élni, akkor pár perc alatt elválasztotta őket. Hogy bírja ezt a kimerítő munkát, kérdezte az egyik férfi ügyfél. Úgy, hogy tudom, milyen érzés. Én is elváltam, csak az hónapokig tartott.

május, Anglia – London egyik zsúfolt utcájában fényes nappal raboltak ki egy ékszerüzletet. A férfi betörte a kirakatot, és közel nyolcezer font értékű ékszert zsákmányolt, majd elhajtott a kocsiján. A rendőrök kis híján elkapták, de nem fértek hozzá a tapsoló és füttyögő tömegtől, akik azt gondolták, egy izgalmas bűnügyi film forgatását látták.

május, Németország – A boroszlói hóhér új vállalkozást kívánt elindítani. Úgy tervezte, hogy belépődíj mellett előadásokat tart pályájának nevezetes eseményeiről, bemutatja hóhérszerszámait, amelyekkel ez idáig 123 embert végzett ki. Számításaiba azonban hiba csúszott, mert figyelmen kívül hagyta a munkájával járó nagy lelki megterhelés okozta stresszt. Ráadásul anyagi gondokkal is küzdött. Pár hónapon belül már ő volt a második hóhér, aki a lakásán agyonlőtte magát.

május, Görögország – A görög kormány tagjai összedugták a fejüket, hogy megtanácskozzák, miféle ajándékkal kedveskedjenek Amerikának, amiért volt kegyes, és jól bánt, sőt, sok millió dollárral segítette a görög menekülteket. Adjunk valamit, mondta az egyik kormánytag, amiből kevés van, ezért különleges. Pénzt, kérdezte egy másik. Nem, dehogy. Mi lenne, ha nekik adnánk Athén leghíresebb és legértékesebb szobrát, Praxitelesz Hermészét. Elment az eszed, dühöngtek a többiek, de estig egyiküknek sem támadt jobb ötlete.

június, Kanada – Egy orvos különleges szérumot dolgozott ki a rákbetegség ellen, melyet kétszáz önként jelentkező betegen próbált ki. A statisztikai adatok azt igazolták, hogy az esetek nagyobb részében hatásos volt a szer. Azt azonban nem tudták kimutatni, hogy aki a szérum használata ellenére is elhalálozott, az életben maradt volna nélküle.

június, Olaszország – A trieszti rendőrosztag parancsnokának fia Firenzében volt egyetemista. Egy nap aztán fölmászott a firenzei Dóm legmagasabb tornyába, majd a mélybe vetette magát. A megrendült parancsnok élete végéig azon töprengett, miért nem gondolt rá a fia abban a pillanatban, amikor belépett a Dómba.

június, Peru – Ezerkétszáz kilométer hosszúságú tengerpartot pusztított el a szökőár, hajókat süllyesztett el, emberek és állatok életét oltotta ki. A túlélő szemtanúk szerint olyan magasan jött a víz, ahonnan már leesni is életveszélyes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top