Halszagú, szexi és trendi: Jól fizet az 56-os állami emlékezet-biznisz

56

13,5 milliárd forintot fordíthat a szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére a tavaly létrehozott 56-os emlékbizottság, ebből 12,15 milliárdot ebben az évben költhetnek el. A programok koordinálását és a pénz legnagyobb részének elosztását végző csapat szinte csak kormánypárti politikusokból áll. Az ujszo.com kigyűjtötte a nagy költségvetésű, jól fizető projekteket, valamint megemlékezik a halszagú baklövésekről és botrányokról.

A bizottság hat pályázatot írt ki: a kiemelt minősítésű országos illetve országhatáron átnyúló programokra, kulturális és tudományos programokra, a 60 évvel ezelőtti események filmes feldolgozására, közterületi emlékművek, emlékhelyek létrehozására, valamint tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok, irodalmi alkotások létrehozatalára.

A hatodik pályázat a legérdekesebb, ide romkocsmák pályázhatnak 1956-ot idéző dekorációk, rendezvények megvalósítására. Valószínűleg ettől várják leginkább, hogy a megemlékezés „fancy, szexi és trendi” lesz. Ezt az elvárást maga Orbán Viktor jelentette ki állítólag a kötcsei találkozón, erről pedig Schmidt Máriától tudunk. „Azt mondta Kötcsén, hogy el kell érnünk a fiatalokat, ezért fancyk, trendik és szexik leszünk”

– tájékoztatott Orbán szavairól Schmidt.

100 millió forintot kapott Koltay Gábor filmrendező is az „Itt élned halnod kell…” című zenés történelmi játékra. A HVG szerint ez valójában egy 1985-ös darab „leporolása”, amelyet Koltay még a „felszabadulásunk 40. évfordulójára” készített a szocializmus idején, most ezt igazítja az 1956-os eseményekre.