+ Irodalom

Oroszlán támadt az idomárra

Egy párizsi cirkusz előadásán az állatos szám következett. Az idomár fölemelte a lángoló karikát, ám az oroszlán, mintha elvétette volna a célt, az idomárra ugrott. A nézők sikongva menekültek az első sorokból. Azonban egy tanárember megőrizte a hidegvérét…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1924

január, USA – Az Illinois állambeli Peoria város keményítőgyárában a lisztporrobbanás utáni csöndben fuldokolva menekült, aki életben maradt. A liszt vakító fehérsége mindent elborított, a levegő sűrű tömbként lebegett. A sebekből szivárgó vér átütött a fehérlő kézfejekre, arcokra, és a leszakadt ruha alatt felnyíló hasfalra tapadt lisztporon.

január, Franciaország – Egy párizsi cirkusz előadásán az állatos szám következett. Az idomár fölemelte a lángoló karikát, ám az oroszlán, mintha elvétette volna a célt, az idomárra ugrott. A nézők sikongva menekültek az első sorokból. Azonban egy tanárember megőrizte a hidegvérét, a porondra ugrott, és az oroszlánra vetette magát. A tanár és az idomár csúnya sebekkel, de megúszta a birkózást, míg az oroszlán, meggyőződve remek kondíciójáról, elégedetten sétált vissza a ketrecbe.

január, Oroszország – Ezekben a napokban a legtöbb szentpétervári ember útja a Néva partjára vezetett, ahol a Ladoga tóról megindult jégzajlás egyre magasabbra duzzasztotta a folyó vízszintjét. Nézték a sodródó jégtáblákat, és egymás tekintetét figyelték, miközben először gondoltak arra, milyen kevés ruha fér bele két-három bőröndbe.

február, India – Bombay-ban egy reggel arra ébredt egy férfi, hogy az utcáról szokatlanul nagy zaj szűrődik be a szobába. Arra gondolt, biztos megint a kereskedők vitatkoznak, de a szavakat nem értett, inkább a tenger zúgásához hasonlító morajlást hallott. Az utcán 150 ezer takácsmester vonult sztrájkolni. Amikor a férfi kinézett az ablakon, egyszeriben olyan érzése támadt, hogy ebben az országban mindenki takács.

február, Lengyelország – A lublini repülőgépgyár munkásai messziről nézték a lángoló hangárokat, amelyekben újabb és újabb palackok robbantak föl. Néhány óra alatt minden odaveszett. Bent hagyott elemózsiás táskák, pulóverek és személyes papírok. És az összes javításra váró repülőgép, amelyekben többé nem létezett a hiba.

február, Anglia – A sziklarepedésekben apró madarak bújtak meg a föltámadt szél elől, langyos eső verte a földeket, aztán kitisztult az ég, és a szél is elállt. A madarak kiröpültek. Ha valaha foglalkoztak volna a madarak a szabadság gondolatával, ez a nap mindenképpen emlékezetes maradt volna. A Northumberland környéki sziklás vidéket kíméleti területté nyilvánították. De hát az igazi szabadság az, ha nem gondolunk rá.

március, Hollandia – Vieringenben elárverezték a német trónörökös városnak adományozott holmiját. A nagylelkűségen a legtöbben csak nevettek, például a trónörökös huszárruhájáért és egy kéziratáért összesen három holland forintot ütött le a kalapács. Az árverést vezető, milliós címletekhez szokott férfi rezzenéstelenül tette a dolgát, régtől fogva tudta, minden annyit ér, amennyit adnak érte.

március, Honduras – Amerikai hadihajók közelítettek Honduras partjai felé, mert napokkal ezelőtt amerikai matrózokra lőtt egy férfi. Csak négy golyó ment ki, magyarázta a férfi, a pisztoly még mindig ott volt a zsebében, négy golyó. Mit kell ebből ekkora bajt keverni, hogy hadihajókkal jönnek? Most mi lesz? Miattam fogják elfoglalni az országot? A barátja rácsapott a vállára. Nem, nem miattad, maguk miatt teszik.

március, Magyarország – Egy pincehelyiségben működő budapesti kis cég bélyegzőállvány készítéssel foglalkozott, csakhogy a bélyegzőállvány stabil egy dolog, nem kopik, jól bírja a strapát, úgyhogy jó ideig nem kell újat venni. A cég profilt váltott, átálltak az ujjakra húzható boxer gyártására, amellyel támadva vagy védekezve jókorát odasózhattak egymásnak az emberek. Az üzlet beindult, füzérre fűzve vitték az árut, mint a fügét. A cég számításai szerint ez idő tájt minden fővárosi lakosra két és fél boxer jutott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top