+ Életmód

A katalánok betiltották, a spanyolok nem engedik nekik betiltani. Mi az?

Katalónián kívül a Kanári-szigeteken tiltott ez a szórakoztatási forma, ott 1991-ben hozták ezt a döntést.

Keresés a weben

Nem engedi betiltani a bikaviadalokat a spanyol alkotmánybíróság

Megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság a bikaviadalok betiltására vonatkozó rendelkezéseket Katalóniában. Az alkotmánybíróság szerint a katalán autonóm közösség túllépett hatáskörén, és állami kompetenciákat sértett azzal, hogy 2010-ben betiltotta területén a bikaviadalokat.

Katalónia csak a nyilvános események szabályozásában járhat el, és egyes, konkrét látványosságok megtartását vétózhatja meg, de nem dönthet a nemzeti kulturális örökség részét képező bikaviadal általános betiltásáról – indokolta döntését csütörtökön az alkotmánybíróság.

A katalán parlament 2010 nyarán fogadta el azt az állatvédelmi törvényt, amelynek részeként kimondták a bikaviadalok teljes betiltását az autonóm közösség területén. A barcelonai arénában 2011 szeptemberében rendezték meg az utolsó viadalt.

A tilalom miatt a Spanyolországban jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP) fordult az alkotmánybírósághoz.

Spanyolországban 2013-ban nyilvánították nemzeti kulturális örökségnek a bikaviadalokat, három évvel azután, hogy Katalónia betiltotta.

Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak, ezeknek több millió nézője van. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.

Az állatvédők hosszú évek óta küzdenek a viadalok betiltása ellen, amelyek szerintük nem többek puszta állatkínzásnál.

Katalónián kívül a Kanári-szigeteken tiltott még a bikaviadal, ahol 1991-ben hozták ezt a döntést.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top