+ Film

Asztalosműhelyben forgatott 56-os kisfilmeket Eszenyi Enikő

A Vígszínház asztalosműhelyében forgatta kisfilmjeit Eszenyi Enikő Kapás Dezső novelláiból. A filmeket először 23-án este mutatják be a Pesti Színház előadásában, a Vígszínház 56-os megemlékezésén. Az egy hetes forgatás helyszíne a Vígszínház asztalos műhelye volt, amit jelképesen Várkonyi Zoltán ideiglenes filmstúdióra kereszteltek.

Eszenyi Enikő régi álma volt, hogy kisfilmeket rendezzen egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból. A filmekben a Vígszínház művészei láthatók, az operatőr Táborosi András volt, aki nem először dolgozott a Vígszínház társulatával. A körúti színház asztalosműhelye délutánonként filmstúdióvá alakult, itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei.

„Az asztalosműhelyt ideiglenes filmstúdióvá avattuk, és jelképes emléktáblát is állítottunk a munka idejére” – mondja Eszenyi Enikő.

„Nagyszerű élmény volt az az egy hét.”

Persze ne akciófilmet várjanak a kedves nézők, hiszen ezek monológok, a 8 éves ifjabb Szerencsés István úttörő szemszögéből látjuk az ötvenes éveket és Rákosi Mátyás személyét. Dezső Papírkosár című novelláskötetében humorral kevert lírával mesél gyermekkori emlékeiről. Régóta terveztem, hogy Dezső írásaival dolgozzak.

Az elkészült kisfilmek egyben október 23-án, a Pesti Színház előadásában láthatóak majd, ahol a Vígszínház társulata az ’56-os forradalomra emlékezik. „Az estre Dezső két tanítványát, Hegedűs D. Gézát és Gálffi Lászlót kértem fel, akik örömmel vállalták a közreműködést, mellettük Börcsök Enikő is látható majd az előadásban” – tette hozzá Eszenyi Enikő.

A filmeket később online is láthatjuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top