+ művészet & politika

Színpadra kerül Kádár János utolsó beszéde

Nagy ívű programsorozattal, három ősbemutatóval, musicallel és koncertekkel valamint tárlatokkal emlékeznek a szabadságharc 60. évfordulójára a Magyar Állami Operaházban.

Október 23-án lesz az ősbemutatója a Kádár utolsó beszéde című dokumentumjátéknak, melyet az Operaház nézőtere alatti térben láthat a közönség.

A forradalom után, a megtorlással egy időben kezdetét vette a Kádár-korszak. Kádár János 1988 májusáig volt az ország első embere, akit romló egészségi állapota miatt mentettek fel posztjából. 1989. április 12-én azonban az MSZMP KB ülésén váratlanul és hívatlanul megjelenve megtette – látszólag kusza – utolsó felszólalását, ami valójában egy kétségbeesett önigazolási kísérlet volt. A csapongó, sokszor szinte összefüggéstelen beszéd régi bűnök súlyától görnyed, és a sok csönd és mellébeszélés közt beszűrődik a valóság is a maga iszonyatával. Kádár meghasadt tudata megidézi két rettegett démonát, Rajkot és Nagy Imrét, akik a színpadon is megjelennek. A shakespeare-i királydrámákat idéző hiteles történelmi szöveg mögé korabeli archív filmekből és hangfelvételekből épül díszlet, hogy világossá váljon: a történelem a legkegyetlenebb és legigazságosabb rendező.

A döbbenetes történelmi pillanatokat Kornis Mihály Kádár János utolsó beszéde című könyve nyomán Novák Tamás történész és dokumentumfilmes viszi színre egy korábbi Ókovács–Kornis televíziós beszélgetés inspirációjára. Kádár János szerepében Kőrősi András látható, Rajk Lászlót Fülöp Tamás, Nagy Imrét Farkas Dénes személyesíti meg.

Az Operaház november 4-éig tartó 1956-os programsorozatáról a szinhaz.hu számol be részletesen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top