+ Színház

Mensáros László mentette meg ’56-ban a vérontástól a színészeket

Mensáros László volt a debreceni forradalmi bizottmány elnöke. Óvta a társulatot a túlkapásoktól, a felesleges vérontástól, később mégis perbe fogták és elítélték.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából mutatta be péntek este a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata a Szélfútta levél című színdarabot, amely a Debrecenben történt eseményeket idézi fel.

Az egyetemről a Kossuth térre vonuló akkori diákok közül néhányan még ma is élnek, őket filmbetétekben idézi meg az előadás.

A cselekmény fő vonala Mensáros László ’56-os szerepét idézi fel, ő volt a debreceni forradalmi bizottmány elnöke. Mensáros László óvta a társulatot a túlkapásoktól, a felesleges vérontástól, később mégis perbe fogták és elítélték.

A színész 1952-től 1957-ig volt a debreceni Csokonai Színház tagja és szinte belesodródott az 1956-os forradalom debreceni eseményeibe. Ünnepelt színészként indult ellene a hosszú büntetőeljárás. Mensáros László a börtönben találkozott Darvas Ivánnal, akivel hamarosan színjátszókört szerveztek. Tolnay Klári vitte be a megrendelt szövegkönyveket az előadásokhoz.

Tolnay Klári szerepében Kubik Annát, az idős Mensároséban Szilágyi Tibort láthatja a közönség. A színdarabot Mensáros László naplója és emlékezési alapján Falusi Márton írta, a darabot Csikos Sándor állította színre.

Csikos Sándor rendező főiskolai évfolyamtársát, Szilágyi Tibort “álmodta meg” az idős Mensáros László szerepére. Szilágyi Tibor elsős gimnazista volt 1956-ban, személyes emlékei vannak a Budapesten történtekről. Emlékeit versben írta meg. A debreceni felkérést örömmel fogadta: speciális helyzetben van város és a színház, hisz egy kiemelkedő színészegyéniség személyén és sorsán keresztül emlékezhet meg a 60. évfordulóról, s mutathatja be a debreceni forradalmi eseményeket – mondta a főszereplő.

Szilágyi Tibor a Szélfútta levél mindhárom színész szereplőjével játszott színpadon vagy filmben.

Az ifjú Mensáros László szerepében Janka Barnabás lép színpadra; Losonczy Gézát, a forradalom mártírját Csikos Sándor; Darvas Ivánt és Für Lajost Kovács András egyetemi hallgató, Téri Árpádot, a Csokonai Színház akkori igazgatóját fia, Téri Sándor alakítja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top