+ Irodalom

Gyász és ünnep: nem változott az élő irodalmi Nobel-díjasok száma

A 90 éves író-rendező egy milánói kórházban hunyt el.

A társadalmi visszásságokra reflektáló színháza miatt sokat támadott és némely országban nemkívánatos szerző 1997-ben kapta meg a Nobel-díjat sokak felháborodására és mégtöbbek meglepetésére.

Fo a Lago Maggiore melletti Sangiano településen született 1926. március 24-én. Kiskorában sokat költöztek, mert apja vasúti állomásfőnök volt, aki szabadidejét amatőr színjátszással töltötte. Fo erről azt mondta: „kulturális értelemben mindig is a proletariátushoz tartoztam, üvegfúvók, halászok és csempészek gyerekei között éltem, ahol a mesék a hatóságok és a középosztály képmutatásáról, a tanárok, ügyvédek és politikusok kétarcúságáról szóltak.

Kalandos élete volt: a második világháborúban benne volt az ellenállási mozgalomban, sebesült szövetséges katonákat csempészett Svájcba , csempészni. Az ötvenes években sikeres tévés sorozatot készített, ám a bibliai témájú szatírát hatalmi nyomásra szüntették meg.

1959-ben Milánóban feleségével, aki hozzá hasonlóan a kommunista párt tagja volt, megalapították a Compagnia Dario Fo-Franca Rame társulatot. Saját kis színházukban született meg az igazi Fo-féle színház: vígjátékaikban, egyfelvonásos tréfáikban a commedia dell’arte hagyományait vegyítették az abszurd színház elemeivel, vaskos, vérbő népi humorral előadott jeleneteikben vérfagyasztó és groteszk, szatirikus és burleszk elemek is helyet kaptak, maró gúnnyal pellengéreztek ki minden visszásságot, mindig illetlenek és mindig kényelmetlenek maradtak a mindenkori hatalom számára.

Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész egy milánói kórházban hunyt el 90 éves korában, ahová a művész  tizenkét nappal ezelőtt került tüdőproblémákkal.

Dario Fo halálhíre egy napon érkezett Bob Dylan irodalmi Nobel-díjáéval.

  • A megszelídíthetetlen alkotó színházáról és a többi kíméletlen projektjéről a hvg.hu oldalán olvashatsz.
  • Az élő irodalmi Nobel-díjasok listája 2016. október 13-án a wikipedián.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top