+ Irodalom

Fiala Borcsa időkapszulát rejtett el a könyvében

Gyerekek, szülők, nagyszülők, frissen sütött almás pite, és ollóval a könyvet felvágó fiatalember – október 10-én mutatták be Fiala Borcsa első könyvét, mely a Szerinted?! címet kapta. A regény a szülő – kamasz gyermek kapcsolatát mutatja be több szemszögből. A kötetben olyan komoly témákról is olvashatunk, mint a válás, az étkezési zavarok és a rákbetegség. A könyv bemutatóján mi is ott voltunk.

Gyerekek, szülők, nagyszülők, frissen sütött almás pite, és ollóval a könyvet felvágó fiatalember – október 10-én mutatták be Fiala Borcsa első könyvét, mely a Szerinted?! címet kapta. A szerző a wmn.hu online magazin főszerkesztő-helyettese, újságíró. Éveken keresztül írt népszerű blogot Egy cirkuszigazgató hétköznapjai címmel. Fiala Borcsa kétgyermekes anyuka: lánya, Rozi 13, fia, Marci pedig 11 éves. Mivel bőven van tapasztalata kamaszokról, adta magát a téma, hogy a szülő – kamasz gyermek viszonyról írja meg első kötetét. A 39 éves szerző azonban nem elégedett meg azzal, hogy egyetlen szemszögből járja körül a témát. A regény első részében Janka, a 14 éves kamaszlány naplóját olvashatjuk. A könyvet megfordítva Eszter, Janka anyukájának nézőpontjából ismerhetjük meg ugyanazt a történetet. Ez még nem minden, de nem ám, a sztori akkor nyeri el teljes formáját, ha felvágjuk a könyv lapjait, melyek között egy időkapszula rejtőzik, de erre majd később még visszatérünk!

Hiába a regény könnyed nyelvezete, az olvasmány olyan komoly témákat is érint, mint például a válás, az étkezési zavarok és a rákbetegség. A Szerinted?! kötet a Menő könyvek Ellenpontok című új sorozatában jelent meg. Fiala Borcsa regényét a Hadik Kávéházban mutatták be, ahol Ruff Orsolya, a KönyvesBlog és a Könyves Magazin szerkesztője beszélgetett a szerzővel. A szervezők almás pitével, üdítővel várták a résztvevőket, akik között találtunk gyerekeket, szülőket és nagyszülőket is, tehát minden korosztály képviseltette magát.

Ruff Orsolya először arról faggatta a szerzőt, hogy milyen érzés elsőkönyves írónak lenni.

Óriási pillanat ez számomra. Volt egy titkos vágyam, amit senkinek sem mondtam el, hogy negyvenedik születésnapomra, azaz jövőre megjelenjen az első könyvem. Ötletem viszont nem volt, hogy miről írjak. Szerencsére duplán tudtam hozni, amit elhatároztam, ugyanis most megjelent az első kötetem, és úgy néz ki, májusban már jön is a második.

Könyvéhez nem az újságírás, sokkal inkább gyerekkori naplója és saját blogja adott ihletet, ahol családja mindennapjait örökítette meg. A Szerinted?!  kötet írása közben arra is rájött, hogy kamaszkori énje nem bújt el olyan mélyre, mint gondolta. Fiala Borcsa nem ifjúsági, hanem családi regénynek szánta a könyvet, amit kamaszok és felnőttek ugyanúgy kezükbe vehetnek.

fiala-borcsa

Ruff Orsolya és Fiala Borcsa beszélgetnek a Hadik Kávéházban tartott könyvbemutatón – a szerző fotója

Janka karakterét a saját kamaszkori énemből merítettem, az anyukát pedig felnőtt személyiségemből. Kicsit skizofrén helyzet, hiszen mindkettő én vagyok, ugyanakkor  lányom és édesanyám karakterét is belegyúrtam a szereplőkbe.

– árulta el Fiala Borcsa, aki eleinte nagyon izgult, hogy nem fogja tudni belehelyezni magát egy kamaszlány lelki világába és nyelvhasználatába. A félelem a harmadik mondatig tartott, utána teljesen elkapta a gépszíj.

Jó érzés volt letenni a jól nevelt felnőtt énemet, átadni magamat az érzelmi viharoknak és a gátlástalanságnak.

A szerző nem kért tanácsot gyerekeitől a könyv megírásakor, de örömmel konstatálta, hogy fia gyorsan kiolvasta a kötetet.

fiala-borcsa-4

A szerző fotója

Öröm volt figyelni, hogy mikor neveti el magát, mikor néz fel meglepődve, de egyetlen sorra sem mondta, hogy húzzam ki a regényből.

– emlékezett vissza Borcsa, aki egyetért azzal a népszerű vélekedéssel, hogy a kamaszkor beköszöntével egyfajta kommunikációs zavar támad a szülők és a gyerekek között. Saját gyerekein is látja, hogy amit mond nekik, sokszor egészen más értelmet nyer, mire eljut hozzájuk.

Kamaszként az ember nem tudja elképzelni, hogy valaha olyan unalmas, begyöpösödött lesz, mint a szülei. Aztán amikor felnő, rácsodálkozik, hogy hová tűnt ilyen gyorsan az a 20 év. Ma is bennem van a gyerekes, kamaszos énem, csak mellette már viselkednem kell, és kutya kötelességem leszidni a gyereket. Aztán persze elbújok a kamrába és kiröhögöm saját magam, amiért képes voltam olyan butaságot mondani, hogy „amíg az én kenyeremet eszed, addig azt csinálod, amit én mondok!

Ahogy a regényben, úgy Fiala Borcsa életében is fontos szerepet kap az étkezés: imád enni, főzni, és nagyon szeret mindenkit megetetni, még a postást is megkínálja egy kávéval.

Az Ellenpontok könyvsorozat koncepciójához az is hozzátartozik, hogy a kötetek a lebilincselő történeteken kívül valami egészen mást is rejtenek. A könyvbemutatón lehullt a lepel a Szerinted?! titkáról, melynek belső oldalában a nyomdában egy időkapszulát is elhelyeztek. Az időkapszulát Laki Levente vágta ki a könyvből egy olló (Fiala Borcsa szerint volt olyan olvasó, aki krumplihámozóval próbálkozott) segítségével, majd felolvasott egy részletet a kötetből.

fiala-borcsa-5

Előkerül az időkapszula a könyvből – a szerző fotója

Nagyon jó játék volt megírni ezt a regényt, hihetetlen szabadságot adott. Sosem gondoltam volna, hogy ekkora játszóteret fogok kapni. Amikor elkészült a könyv, két szélsőség közt ingáztam: vagy zúzdába kerül a kötet, vagy kötelező olvasmány lesz.

– foglalta össze érzéseit a szerző, aki a könyvbemutató végén, a dedikálás előtt arra buzdította a közönséget, hogy egyenek a szervezők által felszolgált almás pitéből, ami nem mellesleg a regény emblematikus eledele.

A Szerinted?! kötetet a Menő Könyveknél vásárolhatod meg.  

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top