+ Média

Tamás Gáspár Miklós: Olyan országban élünk, ahol a vezetők a nép ellenségei

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű.

Keresés a weben

Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap mai – utolsó – számát hozva érkeztek a helyszínre.

A tömegben több sajtóorgánum újságírója, valamint ellenzéki politikusok is feltűntek. A Parlament elé meghirdetett demonstrációra is átmentek az MSZP politikusai, köztük Molnár Gyula, a párt elnöke, valamint Horváth Csaba, és Kunhalmi Ágnes, de a tömegben feltűnt Karácsony Gergely PM-es polgármester, Juhász Péter, az Együtt, valamint Molnár Csaba, a DK politikusa. A résztvevők megtöltötték a tér közepét.

Többen skandálták, hogy

Népszabadság!
Demokráciát!
Disznóság!
Nem hagyjuk!
Orbán, takarodj!
Szabad ország, szabad média!

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe.

Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés.
A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. Fogalmam sincs mit fogunk csinálni – fogalmazott Hargitai Miklós. – Egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Hargitai Miklós arról is beszélt, hogy voltak a lépésnek voltak előjelei, ide sorolta többek között a kollektív szerződés felmondását a lapnál.

Az – egy létráról megafonon keresztül felszólaló – szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: az újság dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat.

Azért nem lesz hétfőtől Népszabadság, mert túl jól tette a dolgát.

A lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették.

Mostantól olyan országban élünk, ahol a Magyar Idők meséli el, hogy mi történik a politikában – mondta Hargitai Miklós. – Nagyon pici területre szűkül vissza a sajtószabadság.

A rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki azt mondta:

Abban a helyzetben vagyunk, hogy a vezetők a magyar nép ellenségei, és ezt még csak el sem lehet mondani. Rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjuk.

Murányi András, a napilap főszerkesztője a téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják. A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

A Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A fenti fotón: Jobbra Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, országgyűlési képviselője a Népszabadság melletti szimpátiatüntetésen a napilap szerkesztőségének eddig helyet adó, VIII. kerületi, Futó utcai irodaház előtt 2016. október 8-án.

9 hozzászólás

9 Comments

 1. Béla Németh szerint:

  Érdekes, engem eddig nem támadtak személyesen, pedig húgomnak én tanácsoltam, ne járasd tovább ezt a szennylapot.

 2. István eroica szerint:

  Mintha az ötmilliárdos veszteségről és kb. 70%-os lapeladási csökkenésről nem lett volna szó!
  Egy nyugati tulajdonos – légyen bármennyire baloldali beállítottságú – egy veszteséges projektet persze hogy felszámol.
  Talán másképpen kellet volna a lapot csinálni.

  • Elemer Lo szerint:

   És a kurmányoldali lapok, amelyek egy év alatt produkálják az elmúlt tíz év népszabis veszteségét, és a hirdetők valagnyi pénzén kívül a költségvetés is meg kell, hogy támogassa őket néha, miért nem szűnnek meg???

 3. Arpad Csikos szerint:

  A zemberek a hibásak! Nem vették (be) a hazudozást!

 4. Anna Kisfaludiné Baán szerint:

  a kocsi maradvány

 5. Anna Kisfaludiné Baán szerint:

  komcsi idők maradványa

 6. Ko janó szerint:

  Tamás Gáspárnak: Nem hiszem hogy önt és egyívású társait a nép felhatalmazta hogy nevükben, ilyen kijelentéseket tehetnek. Ideje lenne leszokni már arról hogy mindent a nép nevében tesznek. Visszatérve a népszabadságot, nem a kormány hanem a kiadó tulajdonos húzta le. Miért nem mentek az Osztrák nagykövetség elé, vagy Bécsbe a tulaj ellen tüntetni. Az Orbán kormányt, lehet alázni, még akkor is ha a nép választotta meg. A gazdájuk kezét (Norvég alapítványt, Soros és társai) azt nem merik megharapni mert elfogyna a júdás pénzfolyam, és még dolgozniuk is kellene. Ez nagy csapás lenne önökre nézve, mert azt hiszik hogy még mindig a kommunizmusban élnek. A kommunizmus épp olyan agyhallott már mint önök.

 7. Ko janó szerint:

  A tüntető transzparense: Népszabadság= népköztársaság, hát ilyen agy hallottak tüntetnek. Ezért ideje volt eltörölni. Ezen még Hoffi is röhögőgörcsöt kapna! Tudomásukra hozom hogy hazánk köztársaság!! Ezek akarják visszahozni a kommunizmust, ideje lenne ha a pszichiátrián kezelnék őket. A tüntetésen megjelent Molnár, Kunhalmi meg a többi szarkeverő, de egyik sem merte mondani bocsi tavaly elkúrtuk, hogy lepasszoltuk az újságot..

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top