+ Irodalom

Murakami Haruki nem kér az irodalmi Nobel-díjból

Murakami Haruki

A Nobel-díj és én nagyon messze vagyunk egymástól. Ha a világon mindenki azt mondaná, hogy közel vagyok hozzá, akkor sem hinném el.

Murakami Haruki japán bestsellerszerző, aki évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik favoritja, úgy véli, hogy számára inkább teher lenne, ha megkapná a nagy presztízsű elismerést.

Őszintén örülök, ha az olvasók értékelik a könyveimet, de bármilyen jutalom csak teher számomra – mondta a 67 éves író (Norvég erdő, Kafka a tengerparton) a Der Spiegel német hírmagazinnak. – Nem akarok szobrot kapni.

A világ legfontosabb irodalmi díjának idei nyertesét előre láthatólag október 13-án hozzák nyilvánosságra. A hagyományoknak megfelelően eredetileg október 6-ra volt várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat odaítélő Svéd Akadémia azonban egy héttel elhalasztotta a bejelentést.

A japán író neve ismét a legesélyesebbek listáján szerepel. Murakami ugyanakkor arról beszélt, hogy igyekszik nem foglalkozni a spekulációkkal.

A Nobel-díj és én nagyon messze vagyunk egymástól. Ha a világon mindenki azt mondaná, hogy közel vagyok hozzá, akkor sem hinném el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top