+ Irodalom

A magyar bevándorlók nyílt pályán megállították a New Yorkba tartó vonatot

Voltak vagy negyvenen azok a magyar bevándorlók, akiket nem fogadott Amerika, ezért Kubában szálltak meg, pénzük fogytán, hidak alatt. Néhányan mégis áthajóztak Floridába…

Furcsa történetek a XX. század magyar sajtócikkek alapján – 1921

október, Kuba – Voltak vagy negyvenen azok a magyar bevándorlók, akiket nem fogadott Amerika, ezért Kubában szálltak meg, pénzük fogytán, hidak alatt. Néhányan mégis áthajóztak Floridába, ahol a nyílt pályán megállították a New Yorkba tartó vonatot, s ezért cserébe visszatoloncolták őket Kubába. Milyen kár, hogy nem eleve Kubába indultunk, mondta az egyik, most mennyivel elégedettebbek lennénk!

október, Fidzsi-szigetek – A férfi nem sokkal múlott negyven, mikor a háborúktól, a pénzimádattól, és az egész civilizált világ őrületétől megcsömörlött, és úgy döntött, hogy a szigeteken telepszik le. Saját kezével épített magának házat, asszonya és állatai is voltak. Amikor megöregedett, azt gondolta, mennyivel jobb lett volna ideszületni, akkor nem érezte volna, hogy élhetetlenné vált a szülőföld.

október, Csehország – A feldühödött légionáriusok nekiestek Pozsonyban Mária Terézia szobrának, hogy a földdel tegyék egyenlővé. Először azonban a takaróléceket kellett róla eltávolítani. Amikor végre sikerült, az egyik legionárius megtorpant, alig mert hangosan megszólalni. De, gyerekek, ez azért mégis csak egy nő!

november, Olaszország – Luganoval szemközt a tóparton, Campione városában a háború ideje alatt kártyabarlangot épített egy római ügyvéd az állam pénzén. A háború cápái, a hirtelen meggazdagodott férfiak itt játszották el vagyonukat. Egy aranyakkal ékszerezett férfi a barlang bezárásának éjszakáján is a régi szisztémáját játszotta a rulettasztalon, milliókat pakolt a nullára. Olykor nyert, de végeredményben teljesen lenullázta magát.

november, Németország – Még nem volt délelőtt tíz, mikor több száz fosztogató verődött össze Berlin utcáin. Betörték a élelmiszerboltok kirakatait, és minden ehetőt magukhoz ragadtak. Közülük hármat fogott el a rendőrség. Az egyiknek őrizetbe vétel előtt sikerült megenni fél kiló nyers kolbászt.

november, Svájc – Az órásmester aznap kinyitott, de nem a pult mögé állt, hanem az ablak mellé húzott széken olvasott. Eleinte percenként fölnézett, később, ahogy a regény magával ragadta, már nem bámulta a bejárati ajtót. Másnap újabb könyvvel folytatta, és így tovább, hosszú hetek alatt nem lépett vásárló az üzletbe. Megállt az idő, senkinek nem kellett a svájci óra.

december, USA – Az 1870-es években nagyot gondolt egy kereskedő, és Kaliforniába importált egy láda brazil narancsot azzal a szándékkel, hogy eladja. A narancs gyorsan elfogyott, főleg a gyerek kedvelték, egymást pöckölték a magokkal a földeken. Ezekből a magokból nőtt ki az első kaliforniai narancsfa, hogy aztán az utódok nyolc és fél millió láda narancsot hozzanak évente.

december, Hawai-szigetek – Molokai-szigetén elszigetelve a külvilágtól éltek a leprások. Egymás között házasodtak, és földműveléssel tartották el magukat. Ha gyerek született, azt elvitték a szigetről, a halottakat helyben temették, ám volt néhány gyógyult beteg is. Ők többnyire pár hónap múlva visszatértek a szigetre, mert ott jobban érezték magukat, mint bárhol a világon.

december, USA – Az óriási felhőkarcolóban négy nagy forgóajtó működött, melyeken át naponta több ezer ember járt s kelt, intézte az ügyeit és forgatta az ajtólapokat. Egy mérnök leleményes ötlete alapján áramfejlesztőket szereltek az ajtók tengelyére, s ily módon biztosították az épület egy részének áramellátást. Állítólag az épület büféjében ennek köszönhető a kávé különös íze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top