+ Irodalom

Amikor 2800 fekete koporsóval futott ki a Wharton-gőzhajó

Megszólalt a Whaton-gőzhajó kürtje, fekete füstöt okádtak a kémények, és lassan eltávolodott a parttól. A kapitány a hídon tisztelgett, és még akkor is ott állt, mikor a hajó kifutott a nyílt tengerre. A rakomány tartalma és eszmei értéke körül forogtak a gondolatai…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1921

április, Spanyolország – Egy hivatalos lap közleményben írta, hogy a német császárné halála alkalmából 24 napos udvari gyászt rendel el. Egyesek szerint ez azért sok, mások azt mondták, gyászból sosem elég, de hogy miért 24 nap, azt senki nem tudta, mígnem egy kisfiú rájött, hogy ez pontosan három hét és három nap. Éppen jókor, mert már sokan attól tartottak, hogy a Hold keringésével és a menstruációval áll kapcsolatban.

április, Németország – Heidemann község kommunistái első fölindulásukban kihirdették a tanácsköztársaságot, s hogy hírül adják, megszállták a postát és a pályaudvart. Ám ahogy a rendőrség észbe kapott, és kivonult az utcára, a tanácsköztársaság kihirdetői szó nélkül visszavonultak. Esetleg azt még mondták, hogy pardon, de kemény az élet.

április, Görögország – Athénban és Pireuszban föllázadtak az emberek a király ellen, és azt követelték tőle, hogy ne legyen király. A király vette az üzenetet, és elvonult gondolkodni. Azon gondolkodott, hogy mi legyen, ha nem lehet király. És mert választ nem talált rá, azt gondolta, hogy nincs válasz. Végül még egyszer föltette a kérdést egy szolgának. Mi legyek, ha nem király? Hát, akkor, semmi.

május, Franciaország – Megszólalt a Wharton-gőzhajó kürtje, fekete füstöt okádtak a kémények, és lassan eltávolodott a parttól. A kapitány a hídon tisztelgett, és még akkor is ott állt, mikor a hajó kifutott a nyílt tengerre. A rakomány tartalma és eszmei értéke körül forogtak a gondolatai. 2800 fekete koporsó, és bennük 2800 darab, francia földön elesett amerikai katona holtteste.

május, Svédország – A rabok többsége ezen a napon úgy érezte, Stockholmban van, a törvényhozás épületében. Látták a nagy csillárt, a padsorokba érkező képviselőket, az aktatáskákból előkerülő iratokat, aztán csend következett. Hosszú és mély. Pontosan senki nem tudhatta, mit ítélnek, van-e annyi vér a képviselők pucájában, hogy elfogadják a halálbüntetés eltörlését.

május, Magyarország – Egy asszony, akinek a férjét hasba szúrták, majd kilőtték a szemét a háborúban, elindult a fényképészhez a kisfiával. Egyetlen képet kért a fiúról, amit borítékba rakott, és föladta postán, hátha szerencséje lesz, és bekerül a kétszáz hadiárva közé, akiket befogadnak Amerikában.

június, Ukrajna – Kijev utcáin céltalanul lődörögtek öregek és nők, rémült gyerekek ültek a lépcsőkön. Rendkívüli bizottság ülésezett aznap, ami nem tartott sokáig. Egyetlen napirendi pontban könyörögtek a parasztoknak, hozzanak élelmiszert a városba. Tegnap kétezer ember halt éhen.

június, Franciaország – Egy dijoni egyetemi tanár, remélve, hogy új idők jönnek, nagy lelkesedéssel látott hozzá egy új, keresztény, héber és egyiptomi motívumokon alapuló naptár elkészítéséhez. Először számolt, aztán lefektette az alapelveket. Először is ne legyen szombat. Minden hét hatnapos legyen, vasárnappal kezdődjön, és pénteken legyen vége. Egy évben hatvan ilyen hét van. A fennmaradó öt napot, szökőévben a hat napot, bizonyos hónapok utolsó napjául osszuk be, mint szombatot. Minden hónap vasárnappal kezdődjék, így minden évben minden nap ugyanarra a napra esik. Az pedig már csak megállapodás kérdése, hogy minden ünnepet a rákövetkező vasárnap ünnepeljünk-e? Stimt?

június, Ausztria – Egy szociáldemokrata képviselőnek már rég piszkálták az orrát a villamosok. Végre sikerült kidolgoznia egy átfogó javaslatot, amely megreformálná a villamosközlekedést, és, természetesen az ő nevéhez fűződne. Felszólalásában javasolta, hogy a villamospótkocsikon ne lehessen dohányozni, és amíg munkaidőben tartózkodik a villamoson a vezető, ne politizálhasson. Jól sejtette, hogy ilyen zseniális ötlet után szóhoz se jutottak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top