+ Zene

Újra megjelennek a kultikus brit zenekar lemezei

A hetvenes évek végének posztpunk robbanásához kötődő kultúrát a legsokoldalúbban szintetizáló A Certain Ratio olyan hangzást alakított ki, amely semmi máshoz nem hasonlítható.

A New Order után újabb legendás manchesteri zenekar, az A Certain Ratio igazolt a független brit kiadóhoz, a Mute-hoz. A cég jövő februártól a punk-funk formáció valamennyi eddigi anyagát újra megjelenteti.

A hetvenes évek végének posztpunk robbanásához kötődő kultúrát a legsokoldalúbban szintetizáló A Certain Ratio olyan hangzást alakított ki, amely semmi máshoz nem hasonlítható. A csapat a funk, a dzsessz, az elektronika, a magnószalag-hurkok, a technológia, az avantgárd elemeit ültette be a popba, miközben a zenészek divatosan öltözködtek és menő frizurájuk volt.

Az alulértékelt zenekar immár több generáció zenéjére hatott a Talking Headstől, az LCD Soundsystemtől kezdve a Happy Mondayson, a Franz Ferdinandon át egészen a Red Hot Chili Peppersig.

Az ACR mindig váratlan dolgokat csinált, ki ne akarna dolgozni ilyen művészekkel?

– idézte a Mute alapítóját, vezetőjét, Daniel Millert.

A Mute azt tervezi, hogy két év alatt megjelenteti az ACR eddigi valamennyi stúdiólemezét, és kiad gyűjteményes dobozokat, bakeliteket, még audiokazettákat is az együttestől B-oldalakkal, kiadatlan és ritka felvételekkel, remixekkel, valamint koncertanyagokkal.

Az A Certain Ratiót (a név Brian Eno egyik 1974-es számának szövegéből ered) Jeremy Kerr (basszusgitár, ének) és Martin Moscrop (gitár, trombita) 1978-ban alapította Manchesterben, az első kislemez után csatlakozott hozzájuk Donald Johnson (dob, ének, basszusgitár). Ők hárman alkotják ma is a csapat magját; a csaknem négy évtized során több tagcsere volt, jelenleg Tony Quigley gitáros és Liam Mullan billentyűs egészíti ki az ACR-t.

A zenekar első öt stúdiólemezét a kultikus független kiadó, a Factory Records jelentette meg – The Graveyard And The Ballroom (1980), To Each (1981), Sextet (1982), I’d Like To See You Again (1982), Force (1986) -, e korszak során született a csapat máig legnagyobb sikere, a trombita dallamos lüktetésére épülő Shack Up.

A Factory megszűnése után az ACR története megbicsaklott, az elmúlt 25 évben több leállás és ez idő alatt csak öt újabb lemez –  Good Together (1989), acr:mcr (1990), Up In Downsville (1992), Change The Station (1997), Mind Made Up (2008) – következett. Az együttes azonban mostanában ismét aktív, októberben Franciaországban ad két koncertet, novemberben pedig az Egyesült Királyságban, Blackburnben.

Az ACR-t most szerződtetett Mute 1978-ban alakult, és olyan előadókkal dolgozott-dolgozik együtt, mint a Depeche Mode, az Erasure, a Nick Cave and The Bad Seeds, Moby, a Nitzer Ebb, a Wire, a Yazoo, a Can, a Cabaret Voltaire vagy a Swans. A kiadó 2014-ben szerezte meg a New Ordert, amely tavaly remek albummal (Music Complete) tért vissza.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top