+ Irodalom

Tovább folyik a nyomozás Radnóti Miklós után!

A Bíró-Balogh Tamás által összegyűjtött apró nyomokról sokan nem is gondolnák, hogy mekkora jelentőségük van. Pedig sok titokra csak így derülhet fény…

Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek néked – Szépmíves Könyvek, 2016 – 386 oldal, kemény tábla védőborítóval – ISBN 978-615-566-208-9

A szép kiállítású kötet szerzője olyan témát talált magának, ami elsőre sokaknak „ködborotválásnak” tűnhet. De – mint azt maga a kötet bizonyítja – nem az! Legutóbb talán Szentkuthy Miklós dedikációiból jelent meg releváns gyűjtemény, de úgy tűnik, az irodalomtörténészek arra várnak, hogy más majd elvégzi a dedikációk összegyűjtésével járó aprómunkát.

Radnóti Miklós – sok kortársától eltérően – nem járt felolvasó körutakra, „író-olvasó találkozókra”, s életében nem is adott el túlzottan sok kötetet. Dedikációi így javarészben valós, tartalommal bíró kapcsolatokra utalnak, melyek segítségével felrajzolható egyfajta kapcsolati háló.  A Bíró-Balogh által összegyűjtött és rendszerezett 614 dedikáció  ezért – számossága okán – is jelentős. Gyarmati Fanni már a kétszázadik összegyűjtött dedikáció kapcsán elkezdett hangosan nevetni, és azt mondta:

Az nem lehet! Miklós nem adott el annyi könyvet.

…és lehet, hogy az özvegynek igaza van az eladásokat illetően, de, mint az a visszaemlékezésekből – például Ortutay Gyula, Berczeli Anzelm Károly, Tolnai Gábor – kiderül, Radnóti a dedikált köteteit elsősorban a kapcsolatépítés és a kapcsolatfenntartás eszközeként használta. Éppen ezért lehetséges az is, hogy viszonylag jól azonosíthatók azok a személyek, akiknek – az irodalmi élet szereplőinek, vagy a Radnóti életében feltűnő „civileknek” – dedikált. Az első időkben, a ’30-as évek elején a költő még dátummal is ellátta a dedikációkat, ami segíthet az életesemények datálásában is… amikor a költő nem viccelt! Mert, ha a kétes hitelű, ceruzával írt ajánlást hitelesnek gondoljuk, akkor Radnóti Miklós 1906. május 40-én is dedikált „forró kézcsókkal / és igaz remegő / tisztelettel”.

Bíró-Balogh Tamás kutatásairól korábban is beszámoltunk, például a Szerb Antalnak szóló rejtélyes dedikációról, melynek magyarázatával talán örökre adósunk maradt az irodalomtörténet. És jól is van ez így: ne várjunk mindenre magyarázatot, s ne kívánjuk a kutatóktól, hogy találgatásba bocsátkozzanak! Hiszen körülnézve a világban láthatjuk, hogy milyen – szerencsés esetben agyzsibbasztó, szerencsétlen esetben észrevétlen – következményei vannak annak, ha egy kutató találgatásait nem lehet elválasztani a tényektől. Bíró-Balogh Tamás szigorúan ügyel arra, hogy biztosnak tűnő állításokat csak akkor tegyen, ha azoknak fedezete van.

nemi félelem radnótiTavaly, amikor egy meghökkentő könyvcsonkítás kapcsán először adtunk hírt a mostani kötetről, még közel 600 aláírásról volt szó. Ehhez képest örömteli, hogy a kötet már 614 tételt tartalmaz! A kutató tisztában van azzal, hogy munkája nem ért véget, s talán a Könyvvel üzenek néked megjelenése jó alkalom arra, hogy újabb dedikációk bukkanjanak elő. Nem véletlen, hogy a kötetet az Olvasóknak szóló felhívás zárja:

Több ajánlás lehet […] még teljes ismeretlenségben. Ezért kérem a kedves olvasót, ha birtokában van olyan Radnóti-kézjeggyel ellátott könyv, amely nem szerepel jelen gyűjtésben, illetve tudomása van ilyenről, kérem, értesítsen a birobalogh@gmail.com címen, vagy a kiadón keresztül. Sokéves tapasztalat mondatja velem, sokan nem is sejtik, hogy milyen érték rejtőzik a polcukon. És minden egyes ajánlás fontos, mert mindegyik pontosítja a képet, Radnóti irodalmi kapcsolathálózatának rajzát. Dedikáció és dedikáció között ilyen szempontból nincs különbség: ugyanolyan fontos a hosszú sorokkal szóló ajánlás, mint a pár szavas, gesztusértékű…

gyarmati fanni, radnóti miklósné

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top